Srbija: Kvrgava koža ugrožava poljoprivredu

Stočni fond na jugu Srbije ugrožen je zbog pojave bolesti kvrgave kože, a bolest se ne liječi, pa je tako već ubijeno blizu 500 grla stoke.

Nadležni tvrde da je vakcinacijom, koja je počela prije nekoliko dana, širenje bolesti zaustavljeno.

Goran Milošević iz sela Popovac kod Niša zabrinut je zbog bolesti kvrgave kože, ali u njegovom gazdinstvu, životinje su zdrave.

“Nema nikakvih problema, očekujemo da dodju veterinari da ih vakcinišu ali za sada nema nikakve bolesti“, tvrdi Goran Milošević, mještanin sela Popovac.

Bolest stoke pojavila se prvo na krajnjem jugu Srbije, u općinama Bujanovac i Bosilegrad.

“Za ljude ova bolest ne predstavlja opasnost, ugrožene su samo životinje koje mogu da se zaraze u kontaktu sa već obolelima ili bolest mogu da im prenesu insekti. Zbog toga stručnjaci kazu da ne postoji apsolutna zaštita“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović.

Širenje bolesti usporeno

Ali postoji vakcina. Srbija je kupila 400 hiljada doza, i još 50 hiljada dobila iz donacije. Zbog toga nadležni tvrde, situacija je pod kontrolom. Nakon prvog vala, širenje bolesti je usporeno.

“Mi imamo 470 ubijenih grla, odnosno 465 i 70 grla sumnjivih imamo ukupno u 12 opština u 4 okruga. Bolest je pod kontrolom, nije se probila dalje na teritoriju Srbije, što je sjajna vest“, istakao je Dragan Glamočić, savjetnik predsjednika Vlade Srbije za poljoprivredu.

 Ipak, nije još sve završeno.

“Ne smemo spavati znači, i dalje je veoma kritično pogotovo period dok ne budemo napraviili kompletnu vakcinaciju cele teritorije imajući u vidu da stvaranje imuniteta i nakon vakcinacije traje 10-ak 15 dana, narednih mesec dana je jako kritično, a nakon toga i dalje mora da se pazi“, rekao je Glamočić.

 Nadležni imaju i preporuke kako zaštititi krave od bolesti koja se lako prenosi.

“Kao prvo dezinsekcija, i da ne puštaju na pašu da stavljaju mrežice na stajske objekte i sve su to koraci da ljudi naši farmeri upravo saznaju ne da im bude naredba sta treba da rade nego zaista prepoznaju značaj kako da zaštite svoja goveda“, zaključio je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

Oni kojima je bolest napala životinje, prema najavama nadležnih, od države mogu da očekuju nadoknadu štete.

Izvor: Al Jazeera