Srbija među zemljama protiv kojih Vijeće Evrope pokreće postupak

GRECO u svom izvještaju upozorava da je došlo do 'nazadovanja u borbi protiv korupcije' (EPA)

Za Srbiju i još osam zemalja u Savetu Evrope je pokrenut postupak zbog, kako se navodi, “u celini nezadovoljavajuće” primene preporuka za sprečavanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima.

Reč je o preporukama Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO), koja deluje u okviru Saveta Evrope i čiji je godišnji izveštaj 3. maja objavljen u Briselu i Strazburu, uz upozorenje da je došlo do “nazadovanja u borbi protiv korupcije”.

Postupak zbog nesprovođenja preporuka ovog tela Saveta Evrope, osim za Srbiju, pokrenut je i za Belgiju, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Portugaliju, Rumuniju, Španiju i Tursku.

U toku je postupak GRECO-a i za Belorusiju i Švajcarsku, za koje je ranije već data ocena usredsređena na zahteve da se slučajevi korupcije podvedu pod kriminal, kao i da mora da postoji uvid u “političko finansiranje” i opšti zakonski okvir za sprečavanje korupcije.

Neophodna zaštita novinara

Savet Evrope i GRECO u posebnom saopštenju ističu da je “u nekim evropskim zemljama u 2017. godini došlo do zastoja i izmena zakonskih inicijativa za pospešenje reformi prethodno pokrenutih za jačanje sprečavanja korupcije, ili se spremaju reforme koje bi mogle da dovedu do kršenja normi Saveta Evrope za suzbijanje korupcije”.

“Uprkos u celini ostvarenom napretku, sporija je primena novih mera za suzbijanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima”, naglašava GRECO.

Ovo telo Saveta Evrope ističe ključnu ulogu novinara u borbi protiv korupcije i odaje priznanje malteškoj novinarki Dafne Karuani Galiciji, čije ubistvo, kako je navedeno, “ponovo iznosi na svetlo dana neophodnost da se zaštite novinari koji istražuju korupciju i pred pravdu izvedu vinovnici zločina protiv njih”.

Izvor: Agencije