Srbija na domaćina, Hrvatska na Argentinu

Košarkaška reprezentacija Srbije igrat će u skupini A Svjetskog prvenstva s domaćinom Španjolskom, Egiptom, Iranom, Brazilom i Francuskom, dok će Hrvatska igrati u skupini B, zajedno s Argentinom, Grčkom, Senegalom, Filipinima i Portorikom, određeno je ždrijebom u Barceloni.

Izabranike novog srpskog izbornika Aleksandra Ðorđevića očekuje tako težak zadatak krajem kolovoza i početkom rujna, jer će upravo u Granadi, koja je domaćin A skupini, pokazati koliko vrijede u duelima s domaćinom i europskim prvakom Francuskom.

“Grupa je veoma teška, ali na to nismo mogli da utičemo. Igraćemo protiv Španije i Francuske, dve najbolje evropske ekipe. Ništa lakši rivali nas ne očekuju ni u grupi B, sa kojom ukrštamo u drugoj fazi šampionata. Ima još dosta vremena do početka Svetskog kupa, a najvažnije je da do tada budemo spremni i zdravi. Posle toga sve zavisi od glavnih glumaca koji na terenu o svemu odlučuju”, izjavio je Ðorđević.

Lakši posao za Hrvatsku

Hrvatska je prošla “nešto lakše”, iako joj predstoji težak zadatak protiv favorizirane Argentine, a svoje utakmice igrat će u Sevilli.

Argentina je na svjetskim prvenstvima do sada osvojila dva odličja – zlato 1950. i srebro 2002. godine, ali ima i dva olimpijska – zlato iz Atene 2004. godine i broncu iz Pekinga četiri godine kasnije, te 13 titula prvaka Južne Amerike.

Reprezentacija Grčke je bivši europski prvak iz 1987. i 2005. godine, a na posljednjoj europskoj smotri u Sloveniji osvojila je tek 11. mjesto. Na svjetskim prvenstvima su najdalje dogurali 2006. u Japanu, kada su osvojili drugo mjesto izgubivši u finalu od Španjolske.

Slovenija će na Litvu, Angolu, Južnu Koreju, Meksiko i Australiju.

Po četiri ekipe idu dalje

Reprezentacije su podijeljene u četiri skupine sa po šest reprezentacija, a četiri najbolje iz svake skupine plasirat će se u osminu finala.

Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj bit će održano od 30. kolovoza do 14. rujna, a gradovi domaćini su Bilbao, Gran Canaria, Granada, Sevilla, Barcelona i Madrid.

Skupina A (Granada): Španjolska, Egipat, Iran, Srbija, Brazil, Francuska;

Skupina B (Sevilla): Argentina, Hrvatska, Grčka, Senegal, Filipini, Portoriko;

Skupina C (Bilbao): SAD, Finska, Novi Zeland, Ukrajina, Dominikanska Republika, Turska;

Skupina D (Gran Canaria): Litva, Angola, Južna Koreja, Slovenija, Meksiko, Australija.

Izvor: Agencije