Srbija na listi zemalja sa nedostacima u borbi protiv finansiranja terorizma

Srbija je stavljena na listu zemalja s nedostacima u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF – Financial Action Task Force).

Kako se navodi na sajtu FATF-a, na listi zemalja sa “strateškim manjkavostima” pored Srbije su Etiopija, Irak, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago, Tunis, Vanuatu i Jemen.

U okviru tekućeg pregleda uskladjenosti sa standardima u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (AML/CFT), FATF je juče odredio ovih devet pravnih sistema koji imaju strateške nedostatke AML /CFT, a za koje postoji akcioni plan sa FATF-om.

Iako se situacije razlikuju od nadležnosti do nadležnosti, svaka “jurisdikcija” je dala pismene političke garancije da je posvećena rešavanju nedostataka.

FATF, organizacija sa sedištem u Parizu, je pozdravio ove korake.

Tadić: Vlast krije da je Srbija na “crnoj listi”

U februaru 2018. godine, Srbija je izrazila političku posvećenost da saradjuje sa FATF-om i Komitetom Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Manival, radi jačanja efikasnosti režima protiv pranja novca i finansiranja terorizma i rešavanja bilo kakvih tehničkih nedostataka, piše na sajtu FATF-a.

FATF nastavlja da identifikuje zemlje koje predstavljaju rizik za međunarodni finansijski sistem, navodi se na sajtu te organizacije.

Bosna i Hercegovina je skinuta sa liste zemalja i isključena iz monitoringa globalnog usklađivanja sa AML /CFT.

Za BiH se navodi da će nastaviti da radi sa Manivalom kako bi poboljšala okvir borbe protiv korupcije.

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik Srbije Boris Tadić optužio je vlasti u Srbiji da podatak da je Srbija na listi FATF-a skriva od javnosti.

On je dodao da je sa te liste juče isključena Bosna i Heregovina, a Srbija je stavljena, što je čini jedinom zemljom na Balkanu koja je našla mesto na listi zajedno sa “ocrnjenim zemljama”.

“Više puta sam govorio da su ljudi koji su danas na vlasti u Srbiji oni koji su prodavali oružje nelegalno terorističkim grupacijama i različitim paradržavniom entitetima u svetu, a posledica svega je da je Srbija sada na ‘crnoj listi'”, kazao je Tadić.

Izvor: Al Jazeera i agencije