Srbija: Najmanje 1500 domaćinstava bez struje zbog snijega

Ne zna se kad će opskrba strujom biti normalizovana (EPA)

Stotine domaćinstava u nekoliko općina u Srbiji i danas je bez električne energije zbog snijega, a, kako lokalne vlasti navode, ne zna se kad će opskrba strujom biti normalizovana, javlja agencija Tanjug.

Približno 900 domaćinstava u općini Ivanjica i danas je bez struje, rekao je za Glas zapadne Srbije zamjenik predsjednika općine Momčilo Mitrović. On je istakao da je najteža situacija u golijskim selima Erčegama, Bratljevu i Kovilju.

U pojedinim selima nema struje od jučer ujutro, a najveći su problem neraskresane trase, te opće loše stanje niskonaponske mreže. Mitrović kaže da je Elektrodistribucija ovaj snijeg dočekala nespremna, te da su radnicima ivanjičke Elektrodistribucije u pomoć stigli radnici iz okolnih gradova, ali kad će doći do normalizacije u opskrbi električnom energijom još se ne zna.

Inače, veliki odron zatrpao je put za Deviće, tako da je ovo selo odsječeno od Ivanjice. Zbog toga sanitet koji prevozi pacijente na dijalizu nije bio u stanju doći do njih.

Grane pokidale provodnike

Na teritoriji općine Nova Varoš gotov 600 domaćinstava ostalo je bez struje, a najkritičnije je u selima oko Jasenova, Trudovu i Murtenici, kao i zlatarskim selima ka Sjenici.

“U Vodenoj poljani sneg je preko metra i ekipe su izašle na teren, ali da li će se izboriti po takvom vremenu i sa takvom opremom i koliko će to biti trajno – videćemo”, rekao je predsjednik općine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Prema njegovim riječima, problem je ponovo u niskonaponskoj mreži.

“Zbog težine snega grane su pale po provodnicima i pokidale ih. Ponegde su oboreni i stubovi”, rekao je on i dodao da je distribucija prilično neopremljena terenskim vozilima, kao i ljudstvom i da se bore da otklone kvarove, međutim, to ne ide tako brzo.

Izvor: Agencije