Srbija namučila Brazil, Scolari zabrinut

Jedini gol za domaćina Mundijala postigao Fred (AP)

Nogometna reprezentacija Srbije izgubila je u prijateljskoj utakmici u Sao Paulu od domaće selekcije Brazila rezultatom 1:0, a jedini gol za domaćina Svjetskog prvenstva postigao je Fred u 58. minutu.

Iako je ostvario devetu uzastopnu pobjedu, brazilski selektor Luiz Felipe Scolari ima mnogo razloga za brigu, jer je Brazil djelovao neefikasno i nije stvorio nijednu pravu priliku.

U analizi igre brazilske reprezentacije hrvatski mediji prenose kako je Brazil utakmicu počeo u sustavu 4-3-3, odnosno Julio Cesar na golu, u odbrani Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva i Marcelo, u veznom redu Luiz Gustavo, Oscar te Paulinho, te u napadu Hulk, Neymar i Fred.

Pretpostavlja se da će taj sastav i zaigrati protiv Hrvatske na startu Mundijala.

Zabrinuli domaćine

Brazilske linije bile su prilično udaljene jedne od drugih, tako da su igrali s mnogo dugačkih dodavanja napamet te pokušaja Neymara da individualnim akcijama stvori priliku, prenosi Hina, uz primjedbu da takav način igre Brazila otvara mnogo prostora za kontranapade.

Brazilci su pobjednički gol dali u 58. minutu “iz ničega”, nakon što je stoper Thiago Silva ubacio dugačku loptu u kazneni prostor, a Fred je iz teške pozicije, u padu, pogodio mrežu.

Srbija je imala više prilika, pogotovo u prvom dijelu, zbog čega su brazilski navijači ispratili svoje igrače nakon završenog prvog poluvremena zvižducima.

Ocjena je srpskih medija da su izabranici Ljubinka Drulovića imali čast provjeriti formu petostrukih prvaka svijeta svega šest dana pred start Mundijala, ali i da su zabrinuli domaćine.

U cjelini, reprezentativci Srbije ostavili su sasvim solidan utisak, prenosi Tanjug.

‘Srbiji je potrebna pomoć’

Konačno su imali priliku osjetiti makar djelić atmosfere uoči planetarne smotre nogometa na kojoj neće učestvovati, dok će izabranicima Scolarija iskustvo protiv Srbije sigurno koristiti uoči premijernog duela s Hrvatskom.

Bila je to posljednja provjera za reprezentaciju Brazila, a ekipa Srbije trebala je “glumiti” Hrvatsku, s kojom domaćini igraju na startu SP-a 12. juna u Sao Paulu.

I Srbiji je utakmica protiv Brazila bila posljednja na američkoj turneji, nakon što su prethodno u New Yorku pobijedili Jamajku sa 2:1 te protiv Paname u Chicagu odigrali neriješeno 1:1.

Srpski nogometaši izašli su na teren stadiona Morumbi, na kojem se okupilo najmanje 40.000 gledalaca u majicama s natpisom “Srbiji je potrebna pomoć” i transparentom na kojem je pisalo isto, nastavljajući akciju podrške stanovništvu ugroženom katastrofalnim poplavama.

Izvor: Agencije