Srbija: Nastavlja se suđenje za masovne egzekucije Srebreničana

Osmorica pripadnika Specijalne brigade MUP-a RS su optuženi da su u hangaru 'Kravice' 14. jula 1995. godine ubili 1.313 Bošnjaka (Arhiva)

Vrhovni kasacioni sud Srbije odbacio je zahtjev za zaštitu zakonitosti koji je podnijela odbrana optuženih u slučaju “Srebrenica”, osumnjičenih za ubistvo više od 1.300 Bošnjaka, tako da će se suđenje nastaviti u Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u utorak 14. novembra nakon višemjesečne pauze.

Optužnica tereti osmoricu pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republike Srpske Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića za ratne zločine nad civilima.

Njima je krajem 2016. godine počelo suđenje zbog zločina nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine, prenosi Tanjug.

Na teret im se stavlja krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, zbog sumnje da su u hangaru “Kravice” kod Srebrenice 14. jula 1995. godine ubili 1.313 Bošnjaka.

Zahtjev za zaštitu zakonitosti branioca jednog od optuženih je odbačen iz procesnih razloga jer ne ispunjava pretpostavke koje podrazumijeva zahtjev za zaštitu zakonitosti.

Ovaj postupak bio je stopiran u junu zbog nedostataka u optužnici, a nakon pravosnažne odluke Apelacionog suda kojom je nastavak omogućen, odbrana je nastavila da osporava validnost optužnice – podnošenjem vanrednog pravnog lijeka Vrhovnom kasacionom sudu.

Nastavak suđenja

Taj sud je odbacio zahtjev odbrane, čime je omogućen nastavak suđenja, koje je zakazano za 14. novembar, rekla je za Tanjug glasnogovornica suda Bojana Stanković.

Nakon što je Apelacioni sud utvrdio da optužnicu iz januara 2016. nije podnio ovlašteni tužilac, suđenje je bilo prekinuto.

U međuvremenu, u maju ove godine izabrana je nova srbijanska tužiteljica za ratne zločine Snežana Stanojković, koja je 17. jula podnijela sudu prijedlog za nastavak krivičnog postupka, ali je taj prijedlog Odjeljenje za ratne zločine odbio kao neosnovan.

Međutim, početkom oktobra Apelacioni sud je usvojio žalbu tužiteljice za ratne zločine i naložio da se suđenje nastavi, zaključivši da su ispunjeni uvjeti za nastavak krivičnog postupka.

U vrijeme podizanja optužnice, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u penziji, od 1. januara 2016, a na čelo tužilaštva nije bio izabran drugi tužilac, niti vršilac funkcije tužioca za ratne zločine, već je njime upravljao “rukovodilac”.

Novi tužiteljica za ratne zločine – Snežana Stanojković, izabran je tek u maju ove godine, a u međuvremenu je tim tužilaštvom skoro godinu i po rukovodio zamjenik tužioca Milan Petrović.

Izvor: Agencije