Srbija: Navala na autoškole

Posljednjih dana u Srbiji vlada opća navala na autoškole. Više od 150.000 kandidata pokušava doći do vozačke dozvole, jer od 25. oktobra na snagu stupa novi pravilnik o obuci i polaganju.

Trenutno se polaže po starom zakonu, koji je lakši, a obuka jeftinija. Novi pravilnik ima mnogo propusta, tvrde pojedini saobraćajni stručnjaci, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Skretanje ulijevo i vožnja u rikverc za 18-godišnjeg Sretena Jocića samo je dio stare obuke na poligonu. Nova će biti znatno teža. Ovaj srednjoškolac nada se da će do vozačke dozvole doći što prije.

“Krenuo sam zato što sam čuo da će se promeniti zakon, tako da će sve poskupeti”, kaže on

Jovan Janković je instruktor vožnje u autoškoli “Čigra”. Kaže da kandidati imaju rok do 25. januara da završe obuku po starom programu.

Poslije tog datuma sve se poništava. Ko je dobio dozvolu po starom – dobio je. Ko nije, uči i polaže po novom zakonu.

Dodatnih 40 časova

“Dešava se trenutno da veliki broj kandidata upisanih u autoškole ne zna se da li će uspeti na vreme svi da se ispitaju zbog određenih problema u samoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije”, kaže Janković.

Do sada se vozilo 40 časova. Polagali su se testovi i vožnja. Novi pravilnik podrazumijeva uvođenje dodatnih 40 teoretskih časova, osam časova prve pomoći i tri ispita iz tog predmeta.

“Cenu obuke nadležno Ministarstvo još uvek nije formiralo. Međutim, u autoškolama navode kako će vozači za testove i vožnju morati da izdvoje najmanje 650 evra”, izvještava Kostić.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu kako je bilo krajnje vrijeme da se pravilnik mijenja. Međutim, skeptični su o pitanju trenutne obuke, jer autoškole rade prekovremeno zbog dobre zarade.

Licence za rad

“Vrlo je bitno da se ta obuka sprovede kvalitetno i da se ispit sprovede kvalitetno, kako ne bi imali armiju vozača koja je dobila vozačke dozvole, već zaista bezbedne vozače, koji neće negativno uticati i kvariti bezbednost”, rekao je Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Novi pravilnik propisuje i da instruktori teorije i prakse moraju dobiti licence za rad kako bi se kvalitet njihovog znanja provjerio.

U Komitetu za bezbjednost saobraćaja kažu da, uprkos tome, u sistemu obuke postoje neshvatljivi propusti.

“Zakon dozvoljava da osoba sa bilo kojim fakultetom može da bude predavač, recimo teoretske nastave, pa čak i ako je završio muzičku akademiju”, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kada dođu do tako željene vozačke dozvole, početnici će godinu dana morati voziti uz pratnju iskusnijeg vozača. Poslije 23 sata ne smiju biti na ulicama, a vozit će 10 posto sporije.

Izvor: Al Jazeera