Srbija ne koristi potencijale aviotržišta

JAt gubi tradicionalno tržište, smatra Vujović (AFP)

Aviotržište regije postaje sve atraktivnije za strane niskobudžetne kompanije.

Prema njihovim procjenama, potencijala za profit definitivno ima, ali istu takvu računicu ne koriste lokalne aviokompanije, barem ne JAT Airways.

Bivši direktor te kompanije Predrag Vujović tvrdi kako JAT nije u stanju da se prilagodi novim zahtjevima tržišta, te da mu je potrebna rekonstrukcija. 

Sve veći broj putnika

U isto vrijeme, beogradski aerodrom “Nikola Tesla” bilježi konstantan rast putnika.

Očekuje se da će njihov broj do kraja ove godine dostići gotovo 3,5 miliona.

Broj kompanija također se povećava. Trenutno ih je 27, ali i u tom polju se očekuje rast, što znači da će konkurencija postati još žešća.

Vujović je za Tanjug ocijenio da je  JAT u problemima i polako gubi tradicionalno tržište koje je držao u prethodnih 20, 30, pa i 40 godina.

Vujović je naveo da je Srbija usvojila Zakon o vazdušnom saobraćaju i pristupila Sporazumu o otvorenom evropskom nebu, ali da i dalje nije u stanju da se prilagodi novim zahtjevima tržišta.

Velike potencijale  tržišta su, sa druge strane, prepoznale niskobudžetne i regionalne aviokompanije koje koriste slabu pokrivenost letova u regiji, smatra Vujović.

 

Privatne aviokompanije

U Srbiji postoji mala avijacija koja se bavi samo taksi saobraćajem i jedino  JAT od domaćih kompanija sa redovnim saobraćajem, dok se čarter saobraćajem bavi i kompanija Aviogeneks.

Vujović je kazao da je u Srbiji bilo pokušaja stvaranja privatnih aviokompanija koje su kratko poslovale, jer nije postojala namjera države da ih podrži, pošto se koncentrirala na spašavanje JAT-a “po svaku cenu i svaka konkurencija je bila nepoželjna”.

U Srbiji bi se , po Vujoviću, mogla napraviti privatna aviokompanija ukoliko bi bila podržana kapitalom iz inostranstva.
Takva kompanija mogla bi uspješno poslovati ukoliko bi se vezala za regionalna čvorišta – Beč, Minhen, Cirih ili Frankfurt, smatra on.

U Srbiji je, po zakonu, moguće osnovati aviokompaniju za 400.000 eura.

Izvori: Al Jazeera i agencije