Srbija ne može u EU dok ne riješi konflikte

Predstavnik njemačkog Bundestaga podsjetio je srpske vlasti da ne mogu računati na članstvo u Evropskoj uniji (EU) sve dok ne riješe konflikte sa susjedima, prije svih s Kosovom.

Dok se iz Beograda čulo da se neće juriti ka EU po svaku cijenu, iz Berlina je Srbiji poručeno da joj niko neće određivati tempo integracija, ali da dobrosusjedski odnosi moraju biti uspostavljeni.

Kako je iz Beograda izvijestio reporter Al Jazeere Marko Subotić, od dobijanja statusa kandidata za ulazak u EU, Srbijom se vijore i evropske zastave.

Bez trčanja

“Evropska unija je, barem s obeležjima, prisutna i u kabinetima srpskih zvaničnika. Ali od dobijanja kandidature do danas Srbija na svom evropskom putu nije daleko stigla”, kazao je Subotić. 

Gunther Krichbaum, šef Odbora za evropske poslove Bundestaga rekao je da tempo priključenja zavisi isključivo od Srbije.

“Mi to niti možemo, niti želimo spolja da određujemo.”

Nakon posljednjeg sastanka sa visokim evropskim zvaničnicima, vlast u Srbiji jasno je poručila da ne želi trčati u Evropsku uniju po svaku cijenu.

Takve izjave upravo su davali predsjednik i premijer Srbije, dovodeći ih u vezu sa zahtjevom za uspostavljanjem dobrosusjedskih odnosa Srbije i Kosova.

Odbacujući takve ideje, napomenuli su i da ne žele da jure ni za jednim datumom koji određuje Brisel.

“A kalendar je napravljen. Već u decembru znaće se da li će Srbija dobiti datum za početak pregovora, čime bi, kako kažu u Vladi,  proces evropskih integracija postao nepovratan.

Suzana Grubješić, potpredsjednica Vlade Srbije rekla je da treba biti realan, te da su male šanse da Srbija u decembru dobije preporuku datuma.

“Evropa o tome govori iz iskustva”, rekao je Krichbaum. “Kipar je primljen u EU, a vi sami znate da pitanje Kipra do danas nije riješeno. Mi u svakom slučaju ne želimo drugi Kipar. Zbog toga konfliktne situacije moraju unapred da se riješe.”

Izgubljeno vrijeme

Ako propusti decembar, naredna šansa Srbiji za dobijanje datuma za početak pregovora je proljeće slijedeće godine.

Maja Bobić, iz Evropskog pokreta u Srbiji, smatra da  treba požuriti.

“Dosta godina je izgubljeno, tako da nema razloga da Srbija odugovlači i ništa ne dobija odugovlačenjem.”

“Izveštaj o napretku zemalja regiona ka Evropskoj uniji biće predstavljen naredne nedelje, kada će biti i poznato koliko je koja država uradila na svom evropskom putu”, kazao je Subotić.

Izvori: Al Jazeera