Srbija neće fiksirati kurs franka

U Srbiji se razmišlja o dva modela - konvertovanju kredita u eure ili produženju rokova za otplatu kredita (Marko Prpi? / Pixsell)

Narodna banka Srbije (NBS) nije za ishitrena i brza rješenja, poručila je guvernerka Jorgovanka Tabaković na konferenciji za novinare posvećenoj mogućim rješenjima za zadužene u kreditima vezanim uz švicarski franak.

Guvernerka Tabaković je najavila kako će predstavnici NBS-a i banaka o tome razgovarati na sastanku naredne sedmice.

“Cilj NBS-a nije da podgreva nerealna očekivanja već da kao regulator pokaže odgovornost. Model, pre svega, treba da bude primeren tržištu i da se odnosi na stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima”, rekla je Tabaković.

Ranije je, na sjednici Udruženja banaka Srbije (UBS), odlučeno da fiksiranja kursa franka neće biti, kako je to već riješeno u Hrvatskoj.

Predsjednik Upravnog odbora UBS-a Goran Pitić upozorio je da bi takvo rješenje u Srbiji “narušilo ravnopravan tretman ostalih klijenata i ugrozilo osnovne postulate bankarskog sektora”.

Umjesto toga, pozvao je građane zadužene u švicarskim francima da se pojedinačno obrate svojim bankama kako bi se za konkretan slučaj našlo rješenje koje, kako je rekao, može biti produženje roka otplate kredita, konverzija ili neki drugi model.

U javnosti se najviše spekuliše o dva modela – konvertovanju kredita u eure ili produženju rokova za otplatu kredita za, u prosjeku, sedam godina.

Država se ne želi miješati

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prethodno je rekao da će Srbija primijeniti minimalnu moguću državnu intervenciju u rješavanju problema povezanih sa kreditima u francima.

“Učinićemo sve što je u našoj moći da pomognemo klijentima na način koji će banke prihvatiti”, rekao je premijer Vučić.

Potvrdio je i da Srbija neće slijediti primjer susjedne Hrvatske, koja je fiksirala kurs franka na nivo na kojem se nalazio prije nego što je Švicarska centralna banka odustala od ograničavanja vrijednosti svoje nacionalne valute.

U Srbiji su, prema informacijama medija, odobrene blizu 22.000 kredita indeksiranih u francima, koje dužnici sve teže vraćaju jer je rata značajno porasla zbog jačanja švicarske valute.

Prije nekoliko dana i Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine pozvala je upravu Hypo banke, u kojoj su jedino podizani krediti vezani za švicarske franke, da ponudi dodatne opcije za ublažavanje negativnih efekata rasta te valute.

Izvor: Agencije