Srbija: Nema krivične odgovornosti za pad helikoptera

Helikopter Vojske Srbije srušio se u Surčinu, na povratku iz Novog Pazara odakle je prevozio životno ugroženu bebu (Al Jazeera)
Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je provodilo predistražni postupak o padu vojnog helikoptera u martu 2015. u kojem je poginulo sedmero ljudi, saopćilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv onih koji su učestvovali u pripremanju i izvršenju zadatka.
 
Tužilaštvo navodi kako je utvrđeno da je u lancu komandovanja, prilikom planiranja i pripreme zadatka, došlo do propusta koji nemaju krivično-pravnu, već eventualno disciplinsku težinu vezanu za lanac komandovanja.
 
Vojni helikopter, koji je uprkos lošim vremenskim uvjetima prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd, pao je 13. marta 2015. godine u Surčinu.
 
Tada je nastradalo svih sedam putnika i članova posade, uključujući i bebu. Zbog afere “Helikopter”, opozicija je tražila smjenu tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića.
 
Gašić nije bio obuhvaćen postupkom

U saopćenju se navodi da je tužilac imao u vidu činjenicu da je prema brigadnom generalu Predragu Bandiću i general-majoru Ranku Živaku pokrenut disciplinski postupak.

Ta okolnost nije utjecala na stav Tužilaštva da bude donesena drugačija odluka.

Komisija zračnih snaga zaključila je da, uz vođu letjelice, drugog pilota i tehničara, dio odgovornosti snosi i Bandić zbog propusta u organizaciji leta, dok je komisija Generalštaba navela da je Živak odgovoran, jer nije izvijestio načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića o realizaciji zadatka.

Eventualnu Dikovićevu odgovornost nije utvrdila nijedna komisija, dok Gašić, kao civil, nije ni bio obuhvaćen postupkom.

U nesreći su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

Odluka Tužilaštva bazirana je i potkrijepljena isključivo na prikupljenim dokazima tokom predistražnog postupka, napominje se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije