Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji

'Čemu mi razgovaramo ako se Kosovu dopušta da se ponaša kao nezavisna država', pita Nikolić (Tanjug)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u ponedjeljak da se njegova zemlja i danas nastavlja oslanjati na Rusiju i da nikada neće uvesti sankcije Moskvi, bez obzira na pritiske.

“Ne želimo da nam drugi biraju prijatelje, kao što ih i mi ne biramo drugima. Uvek ćemo se zalagati da se nesporazumi u međunarodnim odnosima rešavaju dijalogom, na miran i dostojanstven način”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Nikolić je naveo da je Rusija danas država bez čijeg stava nema rješavanja nijednog važnog međunarodnog pitanja.

“Svesni smo da bez saradnje sa Rusijom ne bismo mogli u punoj meri da ostvarimo naše državne interese, među kojima je najvažniji očuvanje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, posebno pred međunarodnim organizacijama”, kazao je predsjednik Srbije.

‘Saradnja izuzetno duboka i slojevita’

Nikolić je naveo da je otvaranje Razvojog centra Ruskog geografskog društva u Beogradu korak koji predstavlja konkretizaciju strateškog partnerstva i potvrdu čvrstih uzajamnih veza u srpsko – ruskim odnosima.

“Za nas je to jasan signal da je Srbija postala važna tačka oslonca u geostrateškim razmišljanjima Rusije, koja je bila jedan od naših najvažnijih oslonaca tokom gotovo čitave naše istorije”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, veoma bogata i sadržajna historija srpsko-ruskih odnosa još nije do kraja istražena.

Nikolić je naveo da je saradnja Srbije i Rusije izuzetno duboka i slojevita i da bi je trebalo sagledavati kroz niz kompleksnih društvenih pojava i slojevitih i međuzavisnih veza i odnosa, “ukorenjenih u naša srca”.

Izvor: Agencije