Srbija: Nismo dužni štedišama Ljubljanske banke

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da ta država nije dužna nijednom štediši Ljubljanske banke.

Ranije je Vijeće Europe pozvalo Srbiju da postupi po presudi Europskog suda za ljudska prava koji je državama u kojima su se nalazile filijale propale Ljubljanske banke naložio da štedišama isplati njihov novac. Prema procjenama štediša, Srbija bi im trebala isplatiti oko 300 miliona eura.

Već 20 godina Mirjana Lačević može samo gledati u svoje štedne knjižice. Cijela njena porodica štedjela je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća i novac ulagala u tadašnju Ljubljansku banku. Uštedjeli su 40.000 eura.

„Uvek smo štedeli. Muž mi je bio uvek vrlo poslovan, ja sam sa visokom spremom imala dobru platu, ali to se nije samo štedelo od jedne generacije. Svi smo živeli i ostavljali novac uvek pomalo da bi imali za one teške dane“, govori ona.

Ali kada im je bio najpotrebniji, novac nisu mogli podići – 40.000 eura porodici Lačević ostalo je zarobljeno u Ljubljanskoj banci koja je u međuvremenu propala. Našli su se među 8.000 štediša koji od te banke potražuju svoju štednju.

„Mi smo pokušali preko našeg advokata, prijatelja i kolege. On nas je uputio na zagrebačke advokate koji su uspevali da dobiju novac za Hrvate i mi smo dobili presudu. Ali kad su pisali rešenje, videli smo da je uloženo u Bosni i to je propalo“, kazala je Lačević.

Europski sud za ljudska prava u Strazburu prošle je godine donio presudu prema kojom su države, u kojima su se nalazile filijale posrnule banke, dužne štedišama isplatiti staru deviznu štednju. S obzirom na to da Srbija nije postupila prema presudi, uslijedilo je upozorenje Vijeća Europe.

„Sa žaljenjem smo konstatirali da Srbija u predviđenom roku nije usvojila Zakon koji bi regulirao isplatu stare devizne štednje Ljubljanske banke te je pozivamo da što prije usvoji taj akt i postupa u skladu sa presudom suda“, stoji u odluci Vijeća Europe.

Poplave u Holandiji

U Vladu Srbije stigla je ova odluka na koju će, kako kaže ministar finansija Dušan Vujović, biti poslan pravni odgovor.

„Srbija nikome nije dužna 300 miliona. To su štediše koje su bile kod komercijalnih banaka. Štediše imaju svoja potraživanja prema komercijalnim bankama, kao tamo prema Ljubljanskoj banci“, rekao je.

Poput nedavnog slučaja Agrobanke u Srbiji, koja je propala zbog davanja kredita koji nije mogla naplatiti, i Ljubljanska banka je na isti način plasirala novac. Isplata novca štedišama iz Srbije pala je na teret poreznih obveznika pa se od 2001. godine novcem iz budžeta pokriva isplata stare devizne štednje.

Ministar finansija zbog toga ne vidi razlog zašto bi Srbija isplaćivala novac štedišama iz drugih država.

„Srbija podržava kao što je rekla: ‘Pomoćićemo ljudima koji su imali posledice poplava koji nisu imali osiguranje, mi ćemo im pomoći’. Nije država kriva za poplave, ali je država rešila da će da pomogne ljudima koji su pretrpeli neočekivane posledice poplava. Prema tome, zamislite da neko iz Holandije da tuži Srbiju što mu nije platila za poplave u Holandiji“, izjavio je Vujović.

Štediše iz Bosne i Hercegovine nadaju se da će dobiti svoj novac. Mirjanin muž, koji je najviše štedio, u međuvremenu je preminuo, a ona je ostala sama da se bori protiv sistema.

„Teško je, još uvek je teško, a ovo je nada za moju decu, da se ne muče sa mnom, da mogu odškolovati i podizati svoju decu“, izjavila je.

Izvor: Al Jazeera