Srbija: NVO traže dan sjećanja na Srebrenicu

Treba se ograditi od brutalnog naslijeđa pojedinaca 'koji su to radili, a bliski su sa sadašnjom vlašću' (Anadolija)

Grupa nevladinih organizacija iz Srbije tražila je u četvrtak od najviših državnih organa Srbije da 11. juli proglase danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Sa skupa u parku između zgrade Predsedništva i Starog dvora, kojem su prisustvovali i predstavnici NVO-a iz Sarajeva, traženo je i to da se negiranje genocida u Srebrenici proglasi krivičnim djelom.

Zahtjev je upućen predsjedniku Srbije, Vladi i Narodnoj skupštini, uz obrazloženje da je to izuzetno značajno zbog vraćanja dostojanstva žrtvama, suočavanja s prošlošću, pomirenja u regiji i nastavka evropskih integracija, javlja Tanjug.

Tu inicijativu su pokrenuli Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i NVO Žene u crnom u februaru 2009. godine.

Do toga je došlo nakon što je 15. januara 2009. godine Evropski parlament usvojio Rezoluciju o 11. julu kao Danu sjećanja na genocid u Srebrenici, rekla je predstavnica Žena u crnom Violeta Ðikanović, podsjetivši na to da je taj zahtjev podržalo više od 100 NVO-a.

‘Nacionalizam ubija’

Predstavnik JUKOM-a Milan Antonijević je kazao da bi proglašenje 11. jula danom sjećanja na genocid u Srebrenici bilo značajno i zbog nedavnog napada na Žene u crnom u Valjevu u utorak.

Prema njegovim riječima, proglašavanje tog dana je značajno i zbog raskida s prošlošću i ograđivanja od brutalnog naslijeđa pojedinaca, “koji su to radili, a bliski su sa sadašnjom vlašću”.

Na skupu je ukazano kako je Skupština Srbije 31. marta 2010. godine usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ali nije proglasila 11. juli danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Novinarima su se obratili i Selma Hadžihalilović i Edvin Kanka Ćudić iz Sarajeva, koji se nadaju da će 11. juli biti određen za Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, te najavljuju  da neće odustati od tog zahtjeva i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji.

Skup, koji je protekao bez incidenata, osiguravale su pojačane policijske snage, a učesnici su nosili transparente s natpisima “Solidarnost – Dan sećanja na genocid u Srebrenici, proglasite, proglasite, proglasite”, “Nacionalizam ubija”, “Odgovornost”, “Žene u crnom za mir i pravdu”…

Izvor: Agencije