Srbija očekuje rast BDP-a 1,5 posto

Šoškić: Realni međugodišnji rast BDP-a u trećem tromjesečju ove godine bio znatno usporen (Tanjug)

Narodna banka Srbije (NBS) procjenjuje da će u sljedećoj godini rast bruto društvenog proizvoda (BDP) Srbije biti 1,5 posto, a za ovu godinu oko 2 posto, izjavio je guverner NBS-a Dejan Šoškić.

NBS je ranije smanjila projekciju privrednog rasta za ovu godinu sa 3i na 2,5 posto.

Promjena prognoze rasta za iduću godinu je u velikoj mjeri zasnovana na očekivanjima da će, uslijed ekonomske krize, zemlje Evropske unije (EU) koje su najveći trgovinski partneri Srbije, prije svega Italija, Njemačka i Rumunija, zabilježiti smanjene stope rasta, objasnio je Šoškić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Guverner je rekao da očekuje da će i Međunarodni monetarni fond (MMF) imati slične prognoze za rast BDP-a Srbije u narednoj godini, prenosi Tanjug.

Prema procjenama NBS, rast BDP-a će 2012. biti prevashodno vođen neto izvozom, a u ovoj godini rastom investicione aktivnosti i u manjoj mjeri neto izvozom, dok će doprinos finalne potrošnje i ove godine biti negativan, kazao je Šoškić.

Usporen rast

On je podsjetio da je, prema fleš procjeni Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Srbije, realni međugodišnji rast BDP-a u trećem tromjesečju ove godine bio znatno usporen i iznosio je 0,7 posto.

Govoreći o eventualnom prelijevanju krize iz zemalja eurozone finansijskim kanalima, Šoškić je istakao da NBS prati dešavanja u svim bankama i precizno evidentira kretanje novca i dodao da nema pojava koje bi trebale izazvati zabrinutost.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi destabilizacija sa međunarodnog finansijskog tržišta počela prelijevati u sistem Srbije, NBS ima mjere koje bi u tom slučaju primijenila.

Devizne rezerve NBS-a smanjene su u oktobru za 86 miliona eura i na kraju tog mjeseca iznosile su 11,27 milijardi eura, saopćila je NBS.

Tome je najviše doprinijelo izmirenje obaveza prema inokreditorima, na osnovu čega je iz deviznih rezervi isplaćeno 63,6 miliona eura.

Istovremeno, banke su po osnovu obavezne devizne rezerve povukle neto 50,2 miliona eura.

Jačanje dinara

Tokom oktobra ostvareni su prilivi po osnovu korištenja kredita u iznosu od 78,5 miliona eura.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i sredstva povučena od MMF-a krajem oktobra iznosile su 6,58 milijardi eura.

Takav nivo deviznih rezervi obezbjeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 443 posto, kratkoročnog duga u iznosu 1.314 posto i istovremeno pokriva više od osam mjeseci uvoza robe i usluga.

Obim realizirane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 1,26 milijardi eura, što je za 846,2 miliona eura manje nego u prethodnom mjesecu.

Od početka godine u međubankarskoj trgovini realizirano je ukupno 16,3 milijarde eura.

U oktobru je zabilježena nominalno jačanje dinara u odnosu na euro.

Izvor: Agencije