Srbija: Odbačen model RS-a za sjever Kosova

Na zajedničkoj sjednici Vlade i predsjednika Srbije, koja bi trebala biti održana prije petka, očekuje se izjašnjavanje o platformi za Kosovo, usvajanje rezolucije i upućivanje Parlamentu na izjašnjavanje.

Rezolucija se sastoji od pet tačaka – od toga da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, da će dijalog s Prištinom biti nastavljen, ali da ga mora pratiti i nastavak eurointegracija Srbije do rješavanja statusa sjevera Kosova i dobijanja posebnih garancija za Srbe južno od Ibra. 

Prema prvobitnim najavama, sjednica je trebala biti održana u utorak, no prethodno se treba riješiti pitanje hoće li u rezoluciji, koja je obavezujući dokument i o kojoj će se izjašnjavati Parlament Srbije, biti pozivanja na platformu ili će se izbjeći njeno formalno spominjanje.

Kako je iz Beograda javila reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić, najavljeno je da će se sjednica održati u srijedu.

Izbačeni sporni dijelovi teksta

Kako je kazala, iz teksta platforme izbačeni su najsporniji dijelovi, uključujući najavu prekida tehničkog dijaloga s Prištinom.

Izbačen je i dio koji se odnosi na rješavanju pitanja statusa Srba sa Kosova u kome se predlaže katalonski model, odnosno model bh. entiteta Republika Srpska

Kako je kazala Ćurčić, prije zajedničke sjednice treba postići dogovor da li će se u rezoluciji spominjati platforma, koja nije obavezujuća, već samo predstavlja principe kojih će se držati premijer Srbije Ivica Dačić u dijalogu s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

U petak bi se nova rezolucija trebala naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

Izvor: Al Jazeera