Srbija: Odgođen proces za rehabilitaciju Nedića

Milan Nedić bio je premijer Srbije u vrijeme njemačke okupacije tokom Drugog svjetskog rata (Al Jazeera)

Nastavak procesa po zahtjevu za rehabilitaciju Milana Nedića, premijera za vrijeme njemačke okupacije Srbije u Drugom svjetskom ratu, koji je na Višem sudu u Beogradu bio zakazan za danas, odgođen je za 5. lipnja.

Razlog odgađanja je nedolazak pozvanih svjedoka – povjesničara Veljka Đurića Mišine i Nikole Milovančeva, te publicista Antonija Đurića.

Sud je u protekloj godini u više etapa od Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije dobio dokumente Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) koji se odnose na Nedića.

Nedićevi potomci zatražili su od suda da poništi Uredbu Vlade Federativne narodne republike Jugoslavije kojom je on proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilitira.

Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubojstvo, a nikada nije objavljeno gdje je sahranjen.

Postupak po zahtjevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan dio građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba odbiti rehabilitaciju.

Odbijen zahtjev jevrejskih općina

Sud je od posljednje javne rasprave, koja je održana u studenom, donio rješenje kojim je odbio zahtjev Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograda da sudjeluju u postupku rehabilitacije u položaju umješača.

Na to rješenje postoji pravo žalbe, ali još nije poznato jesu li se zainteresirani za sudjelovanje u suđenju žalili.

Viši sud je u svojoj odluci ukazao da je postupak rehabilitacije izvanparnični postupak, odnosno u njemu nema spora između dvije strane te da Savez jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograda ne mogu sudjelovati u njemu jer ne postoji stranka “protivnik” predlagatelja rehabilitacije kojoj bi oni mogli da se pridruže.

Uz to, navodi se u odluci, Savez jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograda, “imaju suprotan interes” od predlagatelja.

Slično i u postupku rehabilitacije Mihailovića

Slična situacija sa zainteresiranim umješačima, protivnicima rehabilitacije, dogodila se i u toku procesa za rehabilitiranje Dragoljuba Draže Mihailovića, vođe četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu. Tada je Apelacioni sud pravomoćno odlučio da SUBNOR, kao i neka druga udruženja koja su se protivila rehabilitaciji, nemaju pravo sudjelovanja u postupku.

Kada je u pitanju sudjelovanje tužitelja, oni se u tom slučaju nemaju pravo uključiti u postupak s obzirom da se postupak vodi po Zakonu o rehabilitaciji iz 2006. godine koji je takav proces striktno označava kao “jednostranački”.

Zakonom o rehabilitaciji iz 2011. godine omogućeno je da se tužiteljstvo, ukoliko se protivi rehabilitaciji, uključi u postupak koji na taj način postaje “dvostranački postupak”.

Tanjugu je u beogradskom Višem javnom tužilaštvu potvrđeno da su tužitelji nedavno imali priliku pregledati spise Nedićevog predmeta i potom su ih proslijedili na mišljenje Apelacionom tužilaštvu. To pravosudno tijelo je potvrdilo kako se po zakonu tužitelji ne mogu miješati u postupak.

Izvor: Agencije