Srbija odgovorila na hrvatske mjere

Italija trpi i indirektnu štetu zbog sve većeg broja lažnih proizvoda koji nemaju nikakve veze s oznakom 'Made in Italy' (Reuters)

Srbija je pojačala nadzor nad robom biljnog i životinjskog podrijetla iz Hrvatske, priopćila je srbijanska Uprava carina (UCS), čime je Srbija uzvratila Hrvatskoj koja je drastično povećala pristojbe i pojačala fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz nečlanica EU-a.

Srbijanska carina je, u priopćenju dostavljenom medijima, navela da “u koordinaciji sa svim ostalim pograničnim telima i inspekcijskim službama pojačava mere kontrole i nadzora nad robom”.

Pojačane mjere kontrole podrazumijevaju uzimanje uzoraka “svakog tovara i detaljnu proveru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao što je to do sada bio slučaj”.

Roba se, kako je navedeno u priopćenju, “zatim stavlja pod carinski nadzor dok se ne dobiju rešenja fitosanitarne i veterinarske inspekcije”.

Tek kad iz inspekcija Ministarstva poljoprivrede stignu pozitivna rješenja roba, kako se navodi, može biti ocarinjena i puštena u slobodnu prodaju.

Prema neslužbenim saznanjima Hine, carinske ispostave na graničnim prijelazima sa Hrvatskom već su dobile upute o primjeni mjera.

Takse poskupile 22 puta

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim uvodi kontrolu većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a, a naknada za inspekcijski nadzor povećana je za 22 puta u cilju, kako je priopćeno, bolje zaštite potrošača.

Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija smatraju da su nove hrvatske mjere diskriminatorne te su njihovi resorni ministri u ponedjeljak u Sarajevu poslale ultimatum Hrvatskoj da do kraja tjedna ukine odluku o povećanju pristojbi za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz tih zemalja.

Hrvatske mjere smatraju nedopuštenim nametom koji poskupljuje njihove proizvode i čini ih nekonkurentnim ili će u suprotnom uvesti slične protumjere.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić poručio je da “niko ne želi trgovinski rat”, ali da će četiri zemlje zapadnog Balkana biti prinuđene na protumjere ako problem ne bude riješen.

Poslije sastanka u Sarajevu ministri BiH Mirko Šarović, Srbije Rasim Ljajić, Crne Gore Dragica Sekulić i Makedonije Ljupčo Nikolovski pozvali su Hrvatsku da ukine “diskriminatorske odluke kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode iz trećih zemalja”.

Tolušić smiruje situaciju

Ministri su zatražili hitan sastanak s resornim hrvatskim kolegom Tomislavom Tolušićem koji bi, kako je poručeno, trebao biti održan do kraja tjedna u Podgorici ili će, kako je navedeno, svako odgađanje proizvesti “nesagledive posljedice”.

Ministri su konstatirali da su potezom Hrvatske ugrožena pravila i načela Svjetske trgovinske organizacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji zabranjuju diskriminiranje u trgovinskom prometu.

U međuvremenu je ministar Tolušić telefonski razgovarao sa svojim kolegama, pozvao ih na razgovor u Hrvatsku i poručio da je nužno smiriti nepotrebne tenzije i riješiti postojeće nesuglasice.

Izvor: Agencije