Srbija odustala od komisije u slučaju Bytyqi

Braća Bytyqi su bili američki državljani i njihovo ubistvo opterećuje odnose Srbije i SAD-a (EPA)

Vlada Srbije odustala je od formiranja nezavisne komisije za utvrđivanje istine u slučaju ubistva braće Bytyqi, na čijem čelu je trebalo da bude direktor Fonda B92 Veran Matić, prenose beogradski mediji.

Premijer Aleksandar Vučić je, kako navodi list Danas, odustao od te namjere i cijeli slučaj ponovo prepustio Tužilaštvu za ratne zločine.

Međutim, kako list nezvanično saznaje, predmet je oduzet dosadašnjem tužiocu u tom postupku Dragoljubu Stankoviću i povjeren drugom.

Braća Agron, Mehmet i Ylli Bytyqi, američki državljani, ubijeni su 1999. godine na policijskom poligonu u Petrovom Selu.

Njihovo 16 godina nerazjašnjeno ubistvo bilo je i tema jučerašnjih razgovora premijera Vučića i pomoćnice američkog državnog sekretara Victorije Nuland.

Riječ je o slučaju koji dugi niz godina, kako se najčešće navodi u domaćim medijima, ali i od domaćih zvaničnika, opterećuje odnose Srbije i SAD-a.

I FBI u istrazi

U međuvremenu je najavljeno kako će se i agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) priključiti Tužilaštvu Srbije za ratne zločine kako bi zajedno istražili ubistvo braće Bytyqi.

Braća Bytyqi došla su iz SAD-a na Kosovo 1999. godine kako bi se priključili formacijama tadašnje Oslobodilačke vojske Kosova. Policija Srbije ih je uhapsila na prijelazu s Kosovom, dok su pomagali jednoj romskoj porodici da se skloni u unutrašnjost Srbije.

Osuđeni su zbog ilegalnog ulaska u Srbiju, a potom su likvidirani na policijskom poligonu.

“Hapšenje i procesuiranje odgovornih za ubistvo braće Bytyqi je jedan od najviših prioriteta bilateralnih odnosa SAD-a i Srbije. Cijenimo dodatnu pažnju koju sadašnja Vlada posvećuje ovom slučaju i nadamo se da će pravda biti zadovoljena za zločin koji je ostao predugo nekažnjen”, navedeno je ranije iz Ambasade SAD-a u Beogradu.

Izvor: Al Jazeera i agencije