Srbija: Optužbe za zlostavljanje u Yuri i Geoxu

“Radnik nije rob” – upozorenje je koje su poslali bivši zaposlenici nekoliko tvornica u Srbiji. I dok nekadašnji radnici navode da su ih poslodavci maltretirali i zlostavljali, te da na njihove prijave inspekcija rada nije reagovala, u nadležnom ministarstvu odgovaraju da te tvrdnje nisu tačne.

Yura iz Južne Koreje, Geox iz Italije – obje fabrike najavljivane kao investicije koje će pokrenuti siromašni jug Srbije, jedino što su za sada pokrenule je, prema navodima bivših radnika, gnjev zaposlenih. Bivši radnici rukovodstvo optužuju za torturu.

„Donosila je pelene na posao i terala radnice Geoxa da nose pelene. To isto se dešava u Yuri“, kazao je Željko Veselinović, iz udruženog sindikata Srbije “Sloga”.

„Bila sam zadužena da nabavljam vodu za radnike koji su radili na liniji. Mogu vam reći da je bila katastrofa kada su rekli da voda nije stigla, a ja sam otišla u magacin i našla zalihe vode. Njihovo objašnjenje je bilo da radnici na plus 40 ne smeju da piju vodu da ne bi išli često u WC“, kazala je Marijana Funčić, bivša radnica fabrike Yura.

Šest godina, koliko posluje u Srbiji, traju i priče o zlostavljanju radnika u Yuri. Poslovodstvo se o tome nikada nije oglasilo, a isti model ponašanja preuzeo je i Geox – obje firme nedostupne su za komentare. Nekadašnji zaposleni, s druge strane, ostaju pri svojim tvrdnjama.

„Odgovorno tvrdim, u Yuri i Geoxu se vrši zlostavljanje radnika. Psihičko, fizičko, seksualno. Radnici se tuku, radnici se vređaju po nacionalnoj osnovi, radnici se gađaju cipelama, drugim stvarima, nazivaju ih ružnim rečima kao što su cigani, srpski cigani. Odgovorno stojim iza toga. Svako onaj ko kaže da lažem, može slobodno da me tuži. Za sve ovo imam dokaze“, rekao je Veselinović.

Izvještaj inspekcije

Početkom mjeseca radnici Geoxa stupili su i u štrajk, nakon kojeg je bez posla ostala Gabrijela Krstić, koja se u ime radnika obratila Menadžmentu.

„U ugovoru o radu su oni kao poslodavac bili u obavezi da minimum sedam dana ranije obaveste radnike o bilo kakvim promenama radnog vremena. To se naravno nikada, nikada nije dešavalo i mi smo o promenama radnog vremena bili obaveštavani danas za danas, eventualno danas za sutra, tako da mi nikada nismo mogli da organizujemo svoje slobodno vreme i vikende“, kazala je Gabrijela Krstić, bivša radnica fabrike Geox.

Izvještaji inspekcije, međutim, u radu tih fabrika ne ukazuju ni na kakve nepravilnosti.

Iz Ministarstva rada Republike Srbije kazali su:

“U slučaju ‘Geox’, Inspekcija rada je postupala po dve anonimne prijave dostavljene elektronskom poštom. S obzirom na to da inspektori rada profesionalno, stručno, savesno i u skladu sa nadležnostima i ovlašćenjima vrše inspekcijske nadzore, odgovorno tvrdimo da navodi o obraćanju Inspekciji rada bivših zaposlenih u firmama Geox i Yura Corporation i nepostupanju inspekcije rada po njima, nisu tačni.”

Radnici, pak, ovakve navode, ne vide kao kontradiktorne. Štaviše, kažu, ovakvi rezultati izvještaja inspekcije za njih su sasvim očekivani.

„Tog dana kad treba inspekcija rada da dođe, odjednom se stvori takva gužva, sve se dovodi u red, sve se dovodi u perfektno stanje, radnici su nasmejani od uva do uva, inspekcija rada dođe, utvrdi da je sve u redu i oni odu onako kako im je naređeno“, kazala je Funčić.

Izlaz iz, kako kažu, začaranog kruga, radnici vide u nekom novom potezu. Biće to, kažu, kandidovanje njihovog čovjeka na predsjedničkim izborima u Srbiji naredne godine. 

Izvor: Al Jazeera