Srbija otvara afere Galenika i Luka Beograd

Biznismen iz Srbije Milan Beko je nekoliko sati bio na saslušanju u Upravi kriminalističke policije u svojstvu građanina, gdje govori o slučaju Luka Beograd.

Savjet za borbu protiv korupcije je naveo da je sve što se dešavalo oko prodaje Luke Beograd upućivalo na korupciju velikih razmjera.

Prema nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije ispituju i dokumentaciju Farmaceutske industrije Galenika.

Privatizacije Galenike i Luka Beograd nalaze se na spisku 24 privatizacije koje je Evropski parlament (EP) označio kao sporne u Srbiji.

Na spisku 24 sporne privatizacije

“Prema ovim navodima, radna grupa MUP-a ispituje dokumentaciju o redovnom poslovanju Galenike, kreditnim zaduživanjima, otvorenim avansima, ugovore sa dobavljačima i eventualne posredničke provizije”, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

S druge strane, predstavnici najveće kompanije u Srbiji tvrde da se još niko od inspektora nije pojavio u njihovim prostorijama.

“O preuzimanju Galenike od strane radne grupe mi iz Galenike smo informisani putem medija. Radna grupa nije došla u Galeniku. Zvanično, još uvek niko iz Ministarstva nam se nije obratio. Što se nas tiče – kad god došli, dobro došli. Mi ćemo sarađivati, daćemo sve potrebne podatke, dokumentaciju, stojimo im na raspolaganju da im pomognemo u njihovoj daljoj istrazi”, kaže Bojana Janković iz press službe Galenike.

Istragu o zloupotrebama u Galenici prije više od dvije godine počela je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala. U septembru prošle godine saslušan je i bivši direktor Nenad Ognjenović.

Predstavnici sindikata tvrde  da je trenutna situacija  posljedica – kako kažu – katastrofalnog stanja na tržištu lijekova u Srbiji u posljednjih desetak godina i nenaplaćenih potraživanja Galenike od veletrgovaca  u iznosu od 110 miliona eura.

“Oni su uzeli naše lekove, s njima manipulisali, trgovali, a nikad ih nisu platili. Ja vas pitam koja bi ozbiljna farmaceutska fabrika u svetu funkcionisala na takav način?”, tvrdi Zoran Pantelić iz Sindikata Nezavisnost.

Slučaj Agrobanke

Radna grupa MUP-a je u međuvremenu otvorila slučaj Agrobanke, u kojem su otkrivene direktne veze Galenike s preduzećem Habitfarm, čiji je vlasnik uhapšeni Radoslav Lale Sekulić, a koji se, zajedno sa saradnicima, među kojima je i njegov sin, sumnjiči za pronevjeru kredita od 50 miliona eura.

Ekonomski analitičar Mijat Lakićević smatra da je veoma dobro što policija istražuje ovaj slučaj, da bi se napokon utvrdila odgovornost za njeno trenutno stanje i kako bi kompanija stvorila uslove za normalan rad.

“Galenika je bila privatizovana 1991. godine, kada je prodata Amerikancu srpskog porekla Milanu Paniću, ali je prodaja poništena sa obrazloženjem da novi vlasnik nije ispunio ugovorne obaveze”, kaže Mijat Lakićević, urednik beogradskog Novog magazina.

Presudom međunarodne arbitraže, Paniću je, kao nadoknada, isplaćeno 40 miliona dolara, a Galenika se ponovo našla u državnom vlasništvu.

Političke veze Milana Beka

Milan Beko je jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji. Osim što se, preko svojih offshore kompanija nalazi u vlasničkoj strukturi nekih od najvećih kompanija u Srbiji, Beko je poznat i po svojim političkim vezama.

Bio je kum ubijenog premijera Zorana Đinđića, navodno je bio i finansijer Liberalno demokratske partije, dok je u prijateljskim odnosima i sa sadašnjim predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, pa se tokom predizborne kampanje Beko pominjao i kao čovjek koji bi mogao da bude novi premijer Srbije.  

Poslije Miroslava Miškovića, Milana Beka nazivaju drugim tajkunom Srbije.

Karijeru je počeo u jednoj privatnoj kompaniji, ali je javnosti postao poznat 1996. kada ga Slobodan Milošević imenuje za ministra privatizacije koji prodaje Telekom Srbija za 1.5 milijardi njemačkih maraka.

U republičkoj a potom i saveznoj Vladi ostaje do 2000. godine poslije čega javnost počinje da ga zove biznismenom iz sjenke.

Preko svojih offshore kompanija učestvuje u privatizaciji mljekara i proizvođača mineralne vode Knjaz Miloš.

Kupio je akcije Večernjih novosti i trgovinskog lanca C Market, ali i Luke Beograd zbog čega je protiv njega, prije tri godine Savet za borbu protiv korupcije podnio krivičnu prijavu jer je, kako su naveli, riječ o korupciji velikih razmjera.

Savet je naveo da je Luka prodata za 40 miliona eura firmi iz Luksemburga koja ima osnivački kapital od svega 30 000 eura, dok su država i akcionari oštećeni za 21 milion eura.   

Milan Beko ne krije da je blizak svim političkim partijama, a javno je posjetio sadašnjeg predsjednika Tomislava Nikolića u bolnici dok je štrajkovao glađu. Tom prilikom Nikolić ga je nazvao svojim velikim prijateljem.

Izvor: Al Jazeera