Srbija otvorila dva nova poglavlja u pregovorima s EU-om

Ministrica Jadranka Joksimović je vodila delegaciju Srbije na međuvladinoj konferenciji u Briselu (EPA)

Srbija je, na Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu otvorila dva nova pregovaračka poglavlja s Europskom unijom – Poglavlje 17. o ekonomskoj i monetarnoj politici i 18. o statistici.

Unija je poručila Beogradu da je napravljen još jedan važan korak ka članstvu, ali da vladavina prava i dalje ostaje ključna točka jer je to srž pregovaračkog procesa o pridruživanju.

“Europska unija je uložila puno napora za približavanje zapadnog Balkana Uniji, a Međuvladina konferencija pokazala je čvrstu i snažnu perspektivu Srbije za ulazak u Uniju”, ocijenio je europski povjerenik za pridruživanje i susjedsku politiku Johannes Hahn.

Ocijenio je da je postignut “dobar napredak” u području dva novootvorena poglavlja, koji je “ključan za dalje strukturne reforme”.

“Dosadašnje reforme daju rezultate, ali ih treba očuvati”, rekao je Hahn.

Hahn: Kvalitet važniji od brzine

Po njemu, zahtjevi iz Poglavlja 12, čije otvaranje je Beograd očekivao, zahtjevaju da Srbija pripremi svoj godišnji proračun i reforme na transparentniji način i u konzultaciji s EU-om.

“Pregovarački proces je zasnovan na zaslugama, ali je kvaliteta važnija od brzine”, rekao je Hahn.

Naglasio je da će EU nastaviti s potporom Srbiji i zemljama regije u eurointegracijskom procesu, ali je upozorio da postoje neka područja čija suštinska važnost isključuje pregovore.

“Reforme u području vladavine prava i upravljanja su srž (pregovaračkog) procesa i o tome nema pregovora”, naglasio je Hahn, ukazujući kako se, u konačnici, cijeli pregovarački proces temelji na činjenici da sva ostala poglavlja imaju bitne poveznice upravo s vladavinom prava.

Joksimović: Moglo se i više

Ministrica za eurointegracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović umjereno je zadovoljna današnjim otvaranjem dva poglavlja, uz ocjenu da je “moglo više”. No poručuje da Srbija ostaje ustrajna u namjeri da stigne do konačnog cilja – članstva u EU-u.

“Unekoliko sam zadovoljna što smo otvorili još dva poglavlja. Možda smo i očekivali malo više. Ali nismo nezadovoljni zato što smo rešeni da budemo strpljivi, uporni i odlučni u nameri da postanemo članicom EU-a”, rekla je Joksimović novinarima.

Europskim partnerima je ukazala na “izuzetnu zabrinutost” Srbije ponašanjem Prištine i novim mjerama koje kosovske vlasti najavljuju “nasuprot suštinskim evropskim vrednostima”.

“Zamolila sam naše prijatelje i partnere iz EU-a da se poštuju principi i uvažavaju jednako prema svima”, rekla je Joksimović, naglasivši da će Srbija ostati ustrajna u posvećenosti europskim zadaćama i vrijednostima.

“Želim uveriti evropske partnere da imaju ozbiljnog sagovornika u Srbiji, da smo posvećeni nastojanju da regionalni mir i stabilnost budu održivi, ali da mir mora biti zasnovan na poštovanju principa”, dodala je Joksimović.

Srbija kasni u otvaranju poglavlja

Uključujući današnja dva poglavlja, Srbija je u dosadašnjem procesu pregovora o pridruživanju s EU-om otvorila ukupno 16, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Ključna primjedba Srbiji i u posljednjem izvješću Europske komisje ostaje da, unatoč vidljivim pomacima, nije postignut dovoljan napredak u poglavljima 23. i 24, poglavito u pogledu vladavine prava.

Srbija je pregovore o članstvu u EU-u službeno počela u siječnju 2014.

Analitičari u prvim ocjenama poslije otvorenih poglavlja ukazuju da je, u usporedbi s većinom država koje su u međuvremenu postale članicama EU-a, Srbija u zakašnjenju jer su neke od njih pregovarački proces zatvarale za tri do šest godina, a Srbija četvrtu godinu pregovaračkog procesa završava sa samo 16 otvorenih poglavlja.

Izvor: Agencije