Srbija otvara još dva poglavlja u pregovorima s EU-om

Program predviđa i intervencije u oblasti statistike, procesa evropskih integracija i usklađivanja s EU standardima (EPA)

Srbija će u ponedjeljak, na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, otvoriti još dva poglavlja u pregovorima s Europskom unijom – Poglavlje 33, koje se odnosi na financijske i proračunske odredbe, i Poglavlje 13, posvećeno ribarstvu.

S ta dva poglavlja Srbija će imati 14 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Međuvladna konferencija se održava u okviru Vijeća EU-a i prva je tokom bugarskog predsjedavanja Unijom.

Pozitivan trend se nastavlja

Izaslanstvo Srbije predvodi ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.

“[Otvaranje novih poglavlja] Pokazuje da se pozitivan trend nastavlja. Da nema napretka, ne bismo otvorili nijedno poglavlje”, ocijenila je Joksimović.

Potvrdila je da Srbija ima još spremnih poglavlja za otvaranje i da će nastaviti raditi na pripremi novih pregovaračkih pozicija.

Pred Unijom je u ovom trenutku Poglavlje 9 – financijske usluge, kao i Poglavlje 17 – ekonomska i monetarna politika te Poglavlje 18 – statistika, za koje je Srbija predala svoje pregovaračke pozicije.

Od 1. srpnja do kraja godine Austrija preuzima rotirajuće predsjedavanje Unijom od Bugarske.

Nova poglavlja do kraja godine

Službeni Beč je već najvio da će proširenje i konkretno ubrzanje pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom biti jedan od prioriteta njegovog predsjedavanja.

U diplomatskim izvorima, na koje se poziva Tanjug, napominje se da bi Srbija mogla ubrzati tempo otvaranja pregovaračkih poglavlja, pa je do kraja godine moguće organizirati još dvije međuvladine konferencije.

Iz EU-a ponavljaju da, osim tehničkog rada na poglavljima, na napredak u procesu pristupnih pregovora Srbije utječe postignuto u području poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, te Poglavlju 35, koje prati normalizaciju odnosa Srbije s Kosovom.

Izvor: Agencije