Oglasi

Srbija: Pad podrške ulasku u Evropsku uniju

Poslanici Narodne skupštine nisu iznenađeni da 41 posto građana podržava ulazak Srbije u EU.
Podrška građana Srbije ulasku zemlje u EU pala je na najniži nivo u posljednjoj deceniji i iznosi 41 postoAl Jazeera

Poslanici Narodne skupštine Srbije nisu iznenađeni porastom euroskepticizma građana Srbije iskazanog u istraživanju javnog mnijenja obavljenog u decembru 2012. godine, po kojem je podrška ulasku Srbije zemlje u Evropsku uniju (EU) pala  na najniži nivo u posljednjoj deceniji - na samo 41 posto, piše beogradski list Danas.

Istraživanje je krajem prošle godine provedeno za potrebe Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, a pokazuje da je u drugoj polovini 2012. godine značajan pad pada euroentuzijazma u odnosu na polovicu godine, jer je u junu bio osam posto veći.

Najveću podršku EU je u Srbiji imala u decembru 2003. godine, kada je 'za' bilo čak 72 posto građana.

"Stalno postavljanje novih uslova za dobijanje datuma za početak pregovora i insistiranje da Srbija treba da čini ustupke su najvažniji razlog za pad te podrške", smatra poslanik Milovan Drecun.

Poslanici stranke Jedinstvena Srbija, koja čini vladajući koaliciju, glavnim razlozima za porast euroskepticizma smatraju oslobađajuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramushu Haradinaju, ali tome pridodaju izjave međunarodnih dužnosnika da Kosovo treba dobiti mjesto u Ujedijenim narodima (UN).

'Apsurdna situacija'

Poslanica opozicione Demokratske Stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić smatra je da pad podrške ulasku Srbije u EU "jasno govori da narod mnogo bolje i pravilnije od političke elite sagledava gde Srbija treba da ide".

Kacin: Očekivani stavovi

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je Tanjugu da su rezultati ankete o raspoloženju građana u vezi sa pridruživanjem EU razumljivi i očekivani, ali da uprkos tome treba nastaviti sa reformama.

"Građani Srbije su samo pokazali da su normalni Evropljani", rekao je Kacin.

On je dodao da je sasvim razumljivo što mnogi imaju mnogo važnijih problema od EU, kao što su nova radna mjesta i socijalna sigurnost.

Rezultati ovog istraživanja će, kako navodi list, biti predstavljeni 31. januara, a ocjene analitičara su da je Srbija "u apsurdnoj situaciji", što je i stav predsjednika Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji (EPS) Predraga Simića, koji ukazuje da su sve parlamentarne stranke, osim DSS-a, za eurointegracije zemlje, a podrška građana je ipak pala na 41 posto.

"Taj podatak govori da 59 odsto građana ne veruje da će Srbija čak ni za 10 ili 15 godina ući u EU, jer joj to niko ne garantuje", prokomentirao je Simić, ocijenivši da je tako maloj podršci uzrok situacija u vezi s rješavanjem problema na Kosovu i neizvjestan datum za početak pristupnih pregovora.

Simić smatra da javnost u Srbiji "oseća da Uniji ne treba Srbija sa svojim problemima" i zato ne vjeruje u skori izvjestan ulazak u EU.

"Evropropaganda je zatajila. Sada, umesto krilatice 'Evropa nema alternativu', imamo poruke da 'Srbija neće moći da preživi bez Evrope'", ukazao je Simić i napomenuo kako i strane diplomate dolaze i govore da "ustupci koje je Srbija napravila nisu dovoljni" i da ih treba biti još.

Konstantan pad

Simić naglašava kako bi situacija s porastom euroskepticizma "mogla da izazove probleme ukoliko Srbija ne dobije datum za početak pregovora do kraja godine", ali i narušiti "kredibilitet vladajuće koalicije, koja je puno uložila u ispunjavanju zahtjeva EU-a i otišla dalje u odnosu na prošlu vladu" Srbije.

Prema istraživanju Kancelarije za evropske integracije, sredinom 2012. godine za ulazak Srbije u EU glasalo bi 49 posto građana, a protiv bi ih bilo 25 posto.

U septembru 2002. godine je za ulazak Srbije u EU bilo 68 posto sudionika istraživanja, a 13 posto protiv.

U decembru 2003. godine, čak 72 posto građana je podržavalo ulazak u EU, a samo osam posto bilo je protiv.

Sljedećih godina podrška ulasku u EU polako opada - u septembru 2004. godine 71 posto građana bilo je za, a 12 posto protiv, a u maju 2008. godine, nekoliko mjeseci nakon što je u februaru Priština proglasila nezavisnost Kosova, ulazak u EU je podržavalo 67 posto građana, a eurointegracijama se protivilo njih 12 posto.

U decembru 2011. godine protivljenje ulasku Srbije u EU je dosegnulo 28 posto, a za se izjasnilo više od polovice građana - 51 posto sudionika u istraživanju.

Izvor: Agencije