Srbija pisala UN-u zbog rezolucije o Srebrenici

Riječ je o rezoluciji koja bi mogla pozvati Vijeće sigurnosti da usvoji stav da su u julu 1995. u Srebrenici srpske vojne snage počinile genocid (Arhiva)

Srbija ne razumije ni smisao ni cilj rezolucije o Srebrenici, koja bi, osim što bi uticala na destabilizaciju u regiji, uticala i na destabilizaciju političkih odnosa u Srbiji, stoji u pismu koje je Beograd uputio stalnim članicama Vijeću sigurnosti UN-a povodom britanskog nacrta rezolucije o Srebrenici.

U pismu, u koje je agencija Tanjug imala uvid, ističe se da Republika Srbija odaje poštu svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRJ i „čvrsto je uverena da naša sećanja i aktivnosti, čiji je cilj da se prošlost ne zaboravi, treba da budu isključivo u funkciji pomirenja i promocije regionalne saradnje i dobrosusedstva“.

Iznenađena nacrtom

U pismo je naglašeno da naslijeđe prošlosti „ne sme da bude prepreka našoj zajedničkoj budućnosti“.

Upravo polazeći od toga, kaže se u pismu, Srbija je sa iznenađenjem dočekala Nacrt teksta rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koji je primila od Velike Britanije, a povodom 20. godišnjice zločina koji se dogodio u Srebrenici.

„Srbija smatra da bilo kakva rezolucija neće doprineti pomirenju u regionu, nego će, naprotiv, izazvati tenzije, trvenja i dodatno ga destabilizovati. Srbija ne razume ni smisao ni cilj rezolucije, koja bi, osim što bi uticala na destabilizaciju u regionu, dodatno uticala i na destabilizaciju politickih odnosa u samoj Republici Srbiji“, navedeno je u pismu koje je Srbija uputila stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN – SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Rusiji i Kini.

Presuda ICTY-ja

Riječ je o rezoluciji koja bi mogla pozvati članice Vijeća sigurnosti da usvoje stav da su u julu 1995. godine u Srebrenici srpske vojne snage počinile genocid nad tamošnjim stanovništvom.

Nakon što je 11. jula 1995. godine Srebrenica, iako pod zaštitom UN-a, pala u ruke Vojske Republike Srpske, ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka – odraslih muškaraca i dječaka.

Komandant srpskih snaga je bio Ratko Mladić, prije toga komandant jugoslavenskih snaga u Hrvatskoj, a danas haški optuženik za ratne zločine.

Zločine u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine službeno je proglasio genocidom.

Prošle godine je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari obavljena dženaza za 175 žrtava, čime se broj do sada ukopanih povećao na 6.241.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) prije jednog desetljeća proglasio je da je u Srebrenici počinjen genocid.

Nacrt rezolucije o Srebrenici pokreće grupa zemalja nazvana Grupa prijatelja koju čine, osim Velike Britanije, još i Sjedinjene Države, Njemačka, Malezija, Italija, Francuska, Holandija, Jamajka, Čile te Bosna i Hercegovina.

Izvor: Agencije