Srbija podnijela zahtjev CEFTA-i zbog mjera Kosova

Ana Brnabić je rekla da je zahtjev poslan Sekretarijatu CEFTA-e, Misiji UNMIK-a te generalnom sekretaru UN-a (EPA)

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopćila je u utorak da je, u skladu s CEFTA sporazumom, poslala formalni zahtjev Sekretarijatu te institucije za direktne konsultacije u okviru zajedničkog komiteta, nakon što je Kosovo donijelo odluku o uvođenju 100-postotne carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Oni od sutra [srijeda], od primanja zahteva, imaju rok od 90 kalendarskih dana da reše problem koji je Priština napravila direktnim i nedvosmislenim kršenjem sporazuma u direktnim konsultacijama”, objasnila je Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je najavila da će, ukoliko se ne pokrenu zajedničke konsultacije ili ne riješi problem u narednih 90 dana, Srbija, u skladu s CEFTA sporazumom, pokrenuti postupak pred Arbitražnim sudom.

Zahtjev je poslan, dodala je, osim Sekretarijatu CEFTA-e, i UNMIK-u, kao potpisniku za Kosovo, te generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda.

Srbija neće uvoditi kontramjere

“Kao strana koja u potpunosti poštuje i uvek je poštovala sporazum, sa pravom očekujemo brzu reakciju Sekretarijata [CEFTA] i UNMIK misije. Svim našim građanima i međunarodnim partnerima poručujemo da ćemo nastaviti da se borimo protiv kršenja međunarodnih ugovora i sporazuma svim pravnim mehanizmima, poštujući međunarodno pravo i evropske vrednosti”, kazala je Brnabić.

Napomenula je da Srbija neće “nasedati na provokacije i neće uvoditi kontramere, a nastaviće da sarađuje sa partnerima u regionu, pre svega Bosnom i Hercegovinom, koja je, takođe, pogođena nerazumnim merama Prištine”.

“Radićemo sve da bi se stvari vratile u normalu, da bi se izbegla preteća humanitarna kriza i svaka dalja diskriminacija srskog naroda”, naglasila je Brnabić.

Izvor: Agencije