Srbija pokreće stečaj u 188 preduzeća

Vlada Srbije usvojila je u subotu Akcioni plan za pokretanje stečaja u 188 preduzeća, čime će u njima biti okončan proces privatizacije.

Akcioni plan se odnosi na preduzeća u kojima nema proizvodnje, niti postoji interes potencijalnih investitora, kao i na preduzeća u kojima je poslovanje neodrživo, saopćeno je iz Vlade Srbije.

Vlada je naložila Ministarstvu finansija, Poreskoj upravi i Fondu za razvoj Srbije da pokrenu postupak stečaja u ovim preduzećima, a istovremeno će biti provedeni i socijalni programi.

‘Dobar korak Vlade’

Ekonomista iz Beograda Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, za Al Jazeeru kaže da je to, zapravo, dobar korak Vlade Srbije.

“Laici naprosto misle da je uvek loše završiti nešto u stečaju, a sa druge strane, ta preduzeća samo troše imovinu i postoji privid da ona zapošljavaju neke ljude. U stvari, ta preduzeća povećavaju rizik poslovanja pozitivnih preduzeća, tako da je njihovo sklanjanje sa tržišta naprosto korisno, a ne bi li se ponovo ostvario privredi rast”, kaže Kovačević.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera