Srbija: Političko suparništvo koči Bošnjake

Rezultati izbora u Srbiji mogli bi utjecati na rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća u toj zemlji. Najviše predstavničko tijelo bošnjačke nacionalne manjine godinama je suočeno s brojnim problemima zbog suparništva predstavnika političkih stranaka u Vijeću.

A probleme izravno osjete Bošnjaci u Srbiji na području obrazovanja, kulture i informiranja.

Profesor bosanskog jezika Amir Dautović iz Novog Pazara jedan je od autora udžbenika na bosanskom jeziku i bivši predsjednik komisije za provjeru kvalitete nastave na tom jeziku.

Prisjeća se da je taj proces prije tri godine odlično počeo u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. A onda je, kaže, počela kasniti izrada udžbenika, nastavnih planova i lektira na bosanskom.

“Bošnjačko nacionalno vijeće okrivljuje ministarstvo, a ministarstvo okrivljuje Bošnjačko nacionalno vijeće da nije na vrijeme dostavilo planove udžbenika, ali je fakat da učenici trpe”, kaže Dautović.

Bojkot kulturnih i vjerskih događaja u Sandžaku

Finale festivala “Stvaralaštvo mladih” u Novom Pazaru – iako okuplja samo učenike, iz uprave Kulturnog centra kažu da su ga prije nekoliko godina bojkotirali predstavnici jedne škole iz političkih razloga.

Sociolog u uredu gradonačenika Novog Pazara, koji je i član SDP-a Rasima Ljajića, kaže da su mnogi kulturni i vjerski događaji u Sandžaku politički bojkotirani.

“Mogu kazati da jednostavno bošnjački narod, narod s ovih prostora, zavređuje mnogo više nego što trenutno ima. Posebno kada nemamo autentične predstavnike u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. On treba da zastupa interese svih slojeva društva”, kaže Rifar Redžović, član Kabineta gradonačelnika Novog Pazara.

“Mnogi problemi iz oblasti obrazovanja i kulture u Sandžaku adresirani su na Bošnjačko nacionalno vijeće. Ova je institucija najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji i nadležna je upravo za obrazovanje, kulturu, službenu upotrebu jezika i pisma kao i informisanje na bosanskom jeziku”, izvještava reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Njezin predsjednik, koji je ujedno i lider SDA Sandžaka, kaže da Vijeću treba bolji sustav financiranja, odnosno zakoni o manjinama s kaznenim odredbama za općine koje ne financiraju rad nacionalnih vijeća.

“Evo konkretno Novi Pazar – preko 100.000 Bošnjaka živi u Novom Pazaru. Gradska uprava, odnosno opštinska uprava Novog Pazara, već pet-šest godina ne izdvaja nijedan jedini dinar”, kaže predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin.

Opstrukcije rješive i na državnoj razini

Ukoliko poslije izbora Ugljaninova stranka uđe u lokalnu vlast, bit će u prilici poboljšati financiranje Vijeća. U Novom Pazaru sada je na vlasti suparnički SDP, koji Ugljanina optužuje da Vijeće koristi za vlastite političke ciljeve.

U nevladinoj organizaciji Urban in, koja prati rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća, smatraju da će predstojeći izbori pokazati i koja stranka uživa najveću podršku među Bošnjacima u tom području što bi se, kako vjeruju, moglo odraziti na sljedeće izbore za Nacionalno vijeće 2018.

Dodaju da se opstrukcije u njegovom radu mogu riješiti i na državnoj razini.

“Ogromnu odgovornost, pa bi rekao i dio krivice, snosi i sistem u Srbiji, koji lošim zakonom o savjetima nacionalnih manjina, koji nikako neće da promijene, jednostavno dozvoljavaju partijama da manipulišu”, kaže Sead Biberović, direktor Urban ina.

Urban in je izdao i preporuke za rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća kojima, između ostalog, predlažu neutraliziranje stranačkog utjecaja, kao i različite programe za mlade i uključenje značajnih bošnjačkih intelektualaca koji nisu članovi Vijeća.

Izvor: Al Jazeera