Srbija pomaže mladim parovima u kupovini kuća

Najmanje 40 mladih bračnih parova u Srbiji će dobiti potporu za kupovinu kuće na selu, nakon što je vlada Autonomne pokrajine Vojvodine raspisala poziv za dodjelu bespovratnih sredstava.

Koliko su mladi parovi zainteresovani za prijavu na ovaj konkurs pokušala je saznati Al Jazeerina reporterka Natalija Lučić, koja je posjetila porodicu Horvatić, koji već godinama žive kao podstanari u selu Gajdobra nedaleko Bačke Palanke.

Sada nestrpljivo čekaju vijest o mogućoj selidbi u vlastiti seoski dom.

“Najviše smo se prijavili zato što hoćemo da budemo na selu. Ovo što pokrajina daje bi nam mnogo značilo. Najviše zbog dece jer nije atmosfera u gradu ista kao na selu. Zbog vazduha. Zbog svega”, kaže Srđan Horvatić iz Gajdobre.

Pokrajinska vlada pokušava na taj način zadržati sadašnje, ali i dovesti nove stanare u vojvođanska sela u kojima je sve manje djece i sve više napuštenih kuća.

“Vidimo da će dolaskom mladih na selo i oni da ostvare svoje živote i svoja interesovanja u toj seoskoj zajednici, ali i da selo od mladih majstora, ili mladih intelektualaca, ili mladih poljoprivrednih stručnjaka, ima koristi”, ukazuje Anita Beretić iz vojvođanske vlade.

Uskoro prva useljenja

Nekretninu su parovi morali izabrati prije raspisivanja konkursa i ne mogu je kupiti od člana porodice, a 40 odabranih od njih 351 prijavljenih, treba useliti u vlastiti dom za dva mjeseca. Ipak, moraju ispuniti neka pravila.

“Da imaju manje od 40 godina, da je jedno od bračnih drugova zaposleno, da se obaveže da u slučaju da mu bude obezbeđena nekretnina će živeti najmanje 10 godina i da neće otuđiti, da nema ništa od nepokretnosti na svoje ime”, objašnjava Beretić.

“Za projekt je izdvojeno nešto više od 320.000 evra, a svaki par može dobiti maksimum milion dinara što je oko 8.000 evra. Ako uzmemo u obzir činjenicu da kuće u selima koštaju u proseku 10-12 hiljada evra, ovo je značajna pomoć parovima. Još jedan od bitnih uslova je da kuća koju su odabrali ne sme da košta više od 12.000 eura, kao i da mora biti odmah useljiva, odnosno da bude u dobrom stanju”, javlja Al Jazeerina Natalija Lučić.

Veliko zanimanje za ovaj projekat navelo je Vladu Vojvodine da izdvoji sredstva za još jedan krug prijava, što je dalo Horvatićima dodatnu nadu da, ako sada ne dobiju novac, imaju šansu u drugom krugu.

Izvor: Al Jazeera