Srbija: Poslanici smijenili Natu Mesarović

Poslanici Demokratske stranke glasali su protiv odluke o smjeni (Tanja Vali? / Tanjug)

Skupština Srbije usvojila je u srijedu odluku o prestanku funkcije predsjednice Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Nate Mesarović.

Za prestanak funkcije Mesarović glasalo je 138 poslanika vladajuće većine, a protiv je bilo 45 poslanika Demokratske stranke (DS) i Liberalno demokratske partije (LDP), javlja Tanjug.

Parlament je o prestanku funkcije Mesarović raspravljao na prijedlog Visokog sudskog saveta (VSS), koji je to predložio na osnovu odluke Ustavnog suda Srbije kojom je utvrđeno da odredba zakona po kojoj je izbrana na tu funkciju nije u skladu s Ustavom.

Mesarović će tako ostati i bez funkcije predsjednice VSS-a, jer je predsjednik VKS-a po funkciji i predsjednik VSS-a.

Ona će ipak biti sudija VKS-a i najvjerovatnije će se nastaviti baviti krivičnim predmetima o kojima se u trećem stepenu, odnosno po vanrednim pravnim lijekovima, raspravlja pred tim sudom.

Poslanici DS-a i LDP-a tvrde da je prestanak funkcije Mesarović političko pitanje.

Razlog za prestanak funkcije, kako je objašnjeno, jeste što je učinjena proceduralna greška prilikom izbora, odnosno što je izabrana bez prethodnog mišljenja opće sjednice VKS-a.

Prisluškivanje samo uz dozvolu suda

Poslanici su ranije usvojili izmjene Zakona o Vojnobezbednosnoj i Vojnoobaveštajnoj agenciji (VBA i VOA), prema kojima će direktor VBA moći će davati nalog za tajni elektronski nadzor komunikacija samo uz odobrenje suda.

Za izmjene tog zakona glasao je 171 poslanik vladajuće koalicije i opozicionih DS-a i LDP-a. Protiv je bilo 10 poslanika Demokratske stranke Srbije (DSS), a sedam poslanika nije glasalo.

Izmjenama tog zakona utvrđeno je da viši sud na području apelacionog suda na kome se preduzima mjera odobrava tajni elektronski nadzor telekomunikacija, čime se može vidjeti “listing” – spisak ko je koga zvao i kada, kao i koliko je trajao telefonskih poziva, ali ne i sadržaj komunikacije.

Do sada je direktor VBA bez odluke suda izdavao nalog za primjenu te posebne mjere nadzora, ali Ustavni sud Srbije je to zabranio 1. juna 2012. godine.

Precizirano je da se posebni postupci i mjere preduzimaju na osnovu pisanog i obrazloženog naloga direktora VBA ili lica u VBA koga ovlasti direktor te agencije, a o izdatim nalozima se vodi evidencija.

Zakon o Južnom toku

Skupština je usvojila i Zakon o Južnom toku, koji će ubrzati eksproprijaciju zemljišta i pripremu terena za izgradnju tog gasovoda kroz Srbiju.

Podršku tom zakonu dalo je 176 poslanika vladajuće koalicije i opozicionih DS-a i DSS-a, a protiv 12 poslanika LDP-a i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Donošenjem posebnog zakona za Južni tok stvaraju se uvjeti za pribavljanje potrebnih dozvola i izgradnju dionice tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju, u koju će biti uloženo oko 1,7 milijardi eura.

Izgradnja Južnog toka kroz Srbiju, sa dva kraka prema bh. entitetu Republika Srpska (RS) i Hrvatskoj, treba početi u prvom kvartalu ove godine, a za izgradnju gasovoda u ovoj godini već je osigurano 105 miliona eura.

Izvor: Agencije