Srbija potpisala ugovore sa Kinom vrijedne 700 miliona eura

Kineski premijer rekao je da je zadovoljan saradnjom dvije zemlje (Al Jazeera)

Na samitu zemalja jugoistočne Evrope u Rigi, Srbija je sa Kinom potpisala ugovore vrijedne više od 700 miliona eura.

Među potpisanim sporazumima su i dva infrastrukturna – ugovor vrijedan 208 miliona eura o finansiranju izgradnje autoputa Surčin-Obrenovac i komercijalni sporazum za nastavak izgradnje obilaznice oko Beograda, vrijedan 207 miliona eura.

Također je potpisan memorandum između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i kompanije Huawei.

Kineski premijer rekao je da je zadovoljan saradnjom dvije zemlje, dok je Aleksandar Vučić od Li Keqianga zatražio pomoć Pekinga u rješavanju problema javnih preduzeća u Srbiji.

Vučić se nada da će kineske kompanije, kao što su Željezaru Smederevo, preuzeti i RTB Bor.

„Oni su poslali svoju najmoćniju kompaniju da se bavi time, i to je za Srbiju jedna od ključnih stvari, kao i Petrohemija o kojoj razugovaramo sa njima, ali razgovaramo i sa Irancima. Želimo da rešimo sve te nagomilane probleme“, rekao je premijer Srbije.

I BiH želi sarađivati s Kinom

Na marginama samita, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se s kineskim premijerom, javlja Anadolija.

Zvizdić je rekao da su odnosi dvije zemlje dobri i napreduju u pozitivnom pravcu. Naglasio je da postoji obostrani interes za jačanjem ekonomske saradnje i istaknuo interes Bosne i Hercegovine za saradnjom na infrastrukturnim projektima, kao i plasmanu bh. poljoprivrednih proizvoda na kinesko tržište.

Li je kazao da postoji interes sa kineske strane za unapređenjem ekonomske saradnje. Istaknuo je spremnost NR Kine da podrži dalji napredak Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije