Oglasi

Srbija: Protest policajaca ispred MUP-a

Policijski sindikat Srbije, na protestu održanom ispred sjedišta MUP-a, zatražio veću zakonsku zaštitu policajaca.

Policijski sindikat Srbije (PS S) održao je protest ispred zgrade MUP-a u Beogradu, tražeći veće kazne za sve one koji napadaju policijske službenike.

Razlog protesta je nezavidna situacija u kojoj se nalaze policajci, što je kulminiralo nedavnim ubistvom njihovog kolege u Vlasotincu, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić

Stotinjak policajca okupilo se u četvrtak ispred centrale MUP-a tražeći od ministra i direktora policije bolje uvjete rada.

Sindikat zahtijeva da se ubistvo policajca kažnjava doživotnom robijom, dodaje Kostić.

Na skupu na Novom Beogradu, koji je počeo minutom šutnje za poginule policajce, učesnici su nosili sindikalne zastave i veliki transparent "Policijski sindikat Srbije - uvek uz narod".

Predsjednik tog reprezentativnog sindikata Veljko Mijailović rekao je novinarima da je osnovni razlog okupljanja nezadovoljstvo kaznenom politikom prema onima koji napadaju policajce.

'Zavijeni u crno'

Mijailović je kazao da je osnovni zahtjev zakonsko pooštravanje kaznene politike prema onima koji napadaju policajce, istakavši da ničiji život nije vrijedan ni 100 grama, a ni kilogram zlata, navodi agencija Tanjug.

On je rekao da svi državni zvaničnici preko medija govore da je napad na policiju napad na državu, a da se u praksi na sprečavanju toga malo šta radi i da je došlo krajnje vrijeme da se riješe ti problemi, jer je mnogo porodica policajaca zavijeno u crno.

Na skupu je zatraženo i da se riješi niz problema u rukovođenju ministarstvom unutrašnjih poslova, uključujući i poboljšanje opremljenosti, osiguranja uniformi i goriva za intervencije.

Potpredsjednik Policijskog sindikata Srbije Vladimir Pavićević je rekao da su okupljeni došli na protest, jer imaju probleme koji se tiču egzistencije i svakodnevnog života.

Većina učesnika protestnog skupa bila je u civilnim odijelima, a delegacija PS S otišla je po završetku protesta u zgradu MUP-a gdje će, kako su saopćili okupljenima, razgovarati sa nekima od nadležnih.

Izvor: Al Jazeera i agencije