Srbija: Protestna nota Sloveniji zbog Kosova

Kosovo bi trebale priznati posebno države u njegovom susjedstvu, kazao Pahor tokom susreta s Thacijem (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uručilo je danas protestnu notu ambasadoru Slovenije u Beogradu Vladimiru Gaspariču povodom izjave predsjednika Slovenije Boruta Pahora kojom je pozvao na priznavanje nezavisnosti Kosova i podržao njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama i integracijama.

Kosovo bi trebale priznati posebno države u njegovom susjedstvu, izjavio je Pahor tokom posjete Hashima Thacija Ljubljani 6. i 7. juna.

“Kosovo bi tako dobilo mogućnost za politički, ekonomski i opći društveni razvoj”, istakao je Pahor, prenijela je agencija Hina.

Slovenski predsjednik je u utorak kazao da je za Kosovo važno da radi vlastitog razvoja potiče reguliranje bilateralnih odnosa sa susjedima, osobito Srbijom, te razvija reforme i transparentnu ekonomiju, čime će učiniti značajne korake prema integraciji u EU i NATO.

‘Ugrožavanje interesa Srbije’

Notu ambasadoru Gaspariču je uručio v.d. pomoćnika ministra vanjskih poslova ambasador Goran Aleksić, saopćeno je iz MVP-a Srbije, prenosi agencija Tanjug.

MVP navodi da ovo nije prvi put da slovenski zvaničnici pozivaju na priznavanje nezavisnosti Kosova, što, kako tvrde, ugrožava najviše interese Srbije.

Pored toga, iz tog resora je ukazano da izjave slovenskih zvaničnika u vezi s nezavisnošću Kosova suštinski podrivaju napore koje Srbija i Evropska unija ulažu u statusno neutralni dijalog između Beograda i Prištine, što je jedini legitimni okvir za postizanje stabilnosti na Kosovu.

Slovenskoj strani je predočeno da se ubuduće uzdrži od ovakvih i sličnih izjava koje direktno nanose štetu našim bilateralnim odnosima i međusobnom povjerenju, ukazano je u saopćenju.

Izvor: Agencije