Srbija puste aerodrome pretvara u aviocentar

Uprava Aerodroma Niš pozvala je Vladu Srbije da pomogne u razvoju te zračne luke u koju mjesecima nije sletio nijedan avion. Uprava aerodroma smatra kako Niš može biti centar za regionalne letove.

Nekada je pista tog aerodroma bila išarana tragovima kočenja aviona. Sada je čista, a povremeno je koriste neka druga prevozna sredstva.

Kontrolni toranj gotovo deceniju i po nije usmjeravao avione na aerodrom Ponikve nadomak Užica, sve do ove godine, kada je za tri mjeseca sletjelo dvadesetak manjih letjelica, javio je reporter Al Jazeere Marko Subotić.

„Imali smo nekoliko poslovnih aviona. I sve to ide teško jer masa ljudi nije ni čula za ovaj aerodrom“, kaže Saša Savić, direktor Aerodroma “Konstanitn Veliki”.

Aerodrom sa perspektivom

Aerodrom Ponikve uništen je tokom bombardiranja Jugoslavije 1999. godine. Mnogi vojni avioni i dalje su zatrpani ruševinama. Lokalna samouprava sada želi pomoći turizam zlatiborskog kraja tako što će osposobiti ovaj aerodrom.

Aerodrom Ponikve je primjer kako je Vojska Srbije, zbog nedostatka novca i manjeg broja aviona, morala izvršiti konverziju svojih zračnih luka i predati ih na upravljanje lokalnim samoupravama.

Jedini aerodrom u Srbiji na koji redovno slijeću avioni je beogradski. U slučaju velike magle u Beogradu, letjelice se preusmjeravaju u Niš, koji još jedini ima kompletnu infrastrukturu.

Taj aerodrom koristile su srpska i crnogorska nacionalna aviokompanija dok je bilo subvencija. Ali na “Konstantin Veliki” mjesecima nije sletio nijedan putnički avion.

„Mi smo sigurni da ovaj aerodrom ima perspektivu. Njegova pozicija i lokacija ukazuju na to da će jednog dana zaista biti bitan aerodrom, ali u ovom momentu bez subvencija, letova nema i to je neka naredna naša aktivnost da će grad, koji donekle ima mogućnosti, ali nedovoljne, i uz podršku države pokrenuti takvu vrstu letova“, kaže Dragan Bugarinović, direktor civilnog vazduhoplovstva.

Umrežavanje malih aerodroma

Srbija ima 18 malih aerodroma, od kojih samo četiri imaju betonsku pistu. Njihov razvoj zavisi isključivo od ekonomske situacije u Srbiji.

„Kada oživi proizvodnja, kada poraste BDP i lični standard, sigurno je da će doći do povećanja tražnje aviousluga i da će to biti šansa za razvoj, pre svega Niša, koji je u potpunosti spreman za to, i ovih drugih, ali mislim da pričamo o godinama“, kaže Predrag Jovanović, stručnjak za avijaciju.

Rukovodstvo Niškog aerodroma predložilo je umrežavanje malih zračnih luka u regiji, koje bi punudili na korištenje niskobudžetnim aviokompanijama, ali treba ih zainteresirati.

I pored postojećih aerodroma, najavljena je mogućnost gradnje još jednog – u Jagodini, u centralnoj Srbiji. Lokalne vlasti razmatraju tu opciju zbog sve većeg broja kompanija koje otvaraju fabrike u ovom kraju.

Izvor: Al Jazeera