Srbija: Sistem ‘Veliki brat’ za tehničke preglede vozila

Uverenja o tehničkoj ispravnosti vozila do sada su se dobijala i bez dovoženja vozila na tehnički pregled (EPA)

Poslanici Narodne skupštine Srbije trebalo bi u četvrtak da glasaju o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja koji predviđa strože uslove za utvrđivanje tehničke ispravnosti automobila.

Jedna od najvećih novina koju predviđaju izmene Zakona je, prema rečima Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja, da svaka stanica za tehnički pregled mora da ima opremu za video nadzor, odnosno za snimanje kompletnog tehničkog pregleda.

“Radionice tehničkih pregleda moraće da imaju i dobru internet vezu sa jedinicom Ministarstva unutrašnjih poslova, tako da praktično uvodimo sistem ‘Velikog brata’ kada su u pitanju tehnički pregledi”, objašnjava Okanović.

Razlog za to je, kako kaže, što su se do sada uverenja o tehničkoj ispravnosti dobijala i bez dovoženja vozila na tehnički pregled.

“Ne možemo da zatvaramo oči i da ne vidimo ono što svi vide. Uočavamo i na ulicama određeni broj vozila za koja se i sami zapitamo ko je ovo pustio da dobije tehničku ispravnost?”, ukazuje Okanović.

Tri godine za primjenu zakona

I Vladimir Marinković, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda, smatra da uvođenje video nadzora na linijama tehničkog pregleda predstavlja najbitniju promenu za tehničke preglede i smatra da će izmenama Zakona tehnički pregled prvi put posle dvadesetak godina ponovo dobiti na svrsi i važnosti koju je trebalo da ima i do sada.

On objašnjava da video nadzor neće odmah po usvajanju zakona biti obavezan i da će će u prvoj fazi biti uvedeno fotografisanje tehničkog pregleda, jer, navodi, neće biti lako za kratko vreme iz “nesistema uspostaviti sistem”, a vlasnici servisa za tehničke preglede imaće rok od tri godine da primene sve odredbe Zakona.

Kako objašnjava, posle usvajanja Zakona biće usvojen i novi pravilnik o linijama tehničkog pregleda, koji će doneti prve veća promene u odnosu na važeći iz 1984. godine.

Kako kaže, automobili su se za tih 30 i nešto godina dosta promenili, a dobro je, napominje, što Pravilnik predviđa rok od tri godine da se svi prilagode prilagode novim odredbama i kako vozači i linije tehničkog pregleda, ali i radnici na liniji tehničkog pregleda.

Marinković skreće pažnju na to da izmena Zakona definiše i minimalno vreme pregleda vozila na tehičkom pregledu, koje za putničko vozilo iznosi 35 minuta, a za teretno 55-60 minuta.

“To će sprečiti površnost pregleda, ali će napraviti i ravnomernu disperziju po linijama tehničkog pregleda, tako da će sve linije tehničkog pregleda imati dovoljno posla. Nećemo doći u situaciju da jedna linija ima 10.000 pregleda godišnje, a druga 1000”, navodi Marinković.

Stariji automobili češće na tehnički pregled

Izmene zakona uvode sada i obavezu da i putnička vozila starija od 15 godina moraju dva puta godišnje na tehnički pregled.

Zakon iz 2009. godine tu obavezu predvideo je samo za autobuse i teretna vozila, a Marinković kaže da ona u potpunosti ni zaživela u praksi zbog neusvajnja pravilnika koji prate Zakon.

“Sasvim je logično i razumljivo da se starija vozila, koja su više izložena kvaru, češće tehnički pregledaju”, rekao je Okanović.

On kaže nije upoznat sa tim da li će cena tehničkog pregleda za vlasnike vozila koji moraju na pregled dva puta godišnje biti prilagođena,a Marinković upućuje na to da će cenu tehničkog pregleda utvrditi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kako minimalnu, tako i maksimalnu.

“Mislim da cena neće biti previsoka, a svakako je u amandmanima dodata i maksimalna cena, baš zbog zaštite prava vozača starijih vozila, a i same države koja dovozi svoja vozila na tehničke preglede”, izjavio je Marković.

Dosadašnja cena tehničkog pregleda, kaže on, bila je od 1.500 do 2.000 dinara (12 do 17 evra) za putničko, a za teretno dva puta skuplje.

Neke od novina koje donose izmene Zakona su i licenciranje i obuka radnika na linijama kako bi mogli da pregledaju automobile sa novim tehnologijama, kao i centralizacija podataka sa linije tehničkog pregleda i stvaranje baze podataka o svim vozilima u Srbiji koja je bitna za Vladu Srbije i sva njena ministarstva.

Izvor: Agencije