Srbija: Slabi efekti projekta vrijednog 20 miliona eura

Srbija je u posljednjih 10 godina potrošila 20 miliona eura kako bi se umrežile zdravstvene ustanove. Međutim, projekat “e-zdravlje” još nije zaživio. Ministarstvo zdravlja najavljuje istragu, jer sumnja kako novac nije namjenski trošen.

U jednom od najmodernijih Domova zdravlja u Srbiji pacijenti i dalje u ordinacije ulaze s kartonom. Poslije pregleda, doktorica nalaz upisuje u karton, ali i računar, da bi i drugi ljekari u ovom domu zdravlja vidjeli historiju bolesti pacijenta.

“Povezani smo i sa laboratorijom, tako da ne dajemo papirni uput pacijentu za lab, nego elektronskim putem, i lekar ima uvid posle u rezulatate. Recepti se popunjavaju elektronskim putem, međutim, još je potreban štampani obrazac, jer nismo povezani sa apotekarskom ustanovom”, rekla je Vesna Bernobić Popović iz Doma zdravlja Stari grad.

Tri miliona eura iz IPA fondova potrošeno je na umrežavanje 19 od 100 bolnica koliko ih ima u Srbiji. Branko Marović je vodio EU-IHIS projekat.

Najavljena istraga

“Sada se zdravstvena dokumentacija generiše uz pomoć računara, tako da ona biva dostupna svim odeljenjima koje učestvuju u lečenju tog pacijenta i biva raspoloživa”, naveo je Marović.

Razmjena informacija je ipak dostupna samo u ustanovi u kojoj je pregledan pacijent, ali ne i dalje, uprkos tome što je na umrežavanje zdravstvenih centara u Srbiji do sada potrošeno 20 miliona eura.

“Procenite vi sami da li ste dobili ono za šta je bilo plaćeno. Ono za šta je bio potrošen novac da li imate rezultat”, kazao je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Analiza je pokazala da se ni deceniju od početka projekta nije odmaklo daleko. Zdravstveni centri nisu dobili kompatibilne softvere, zbog čega bi umrežavanje bilo nemoguće. Resorno ministarstvo najavljuje istragu, ali će tražiti pomoć policije i tužilaštva.

“Na nama je da procenimo da li je taj novac potrošen kako treba, da li mi sad imamo rezultat ili nemamo, ili se nalazimo u situaciji da moramo da radimo neke stvari koje su trebale mnogo ranije da budu urađene”, istakao je Lončar.

Za knjižicu tri eura

Novi plan nadležnih je da umrežavanje završe za godinu dana. Stručnjaci kažu da je to teško izvodljivo, jer ne postoji ni data centar, a nema ni zakonske regulative.

“Nemoguće je da se prostim softverskim rešenjem prikupljaju podaci na nekom centralnom mestu. Koje podatke treba da prikuplja, kome da ih dostavlja i kako su ti podaci zaštićeni – otvoreno je pitanje”, kazao je Marović.

Dio umrežavanja su elektronske zdravstvene knjižice, koje će zamijeniti papirne. Prije mjesec dana počelo je izdavanje. Na njihovu proizvodnju do sada je potrošeno oko 20 miliona eura, a da bi ih dobili, građani će morati platiti po tri eura.

Izvor: Al Jazeera