Srbija: Sud odložio razmatranje priznanja presude Đukiću

Novak Đukić
Nakon izricanja presude, kojom je osuđen na 20 godina zatvora, Đukić je pobjegao u Srbiju (Al Jazeera)

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu naložilo je da komisija ljekara specijalista obavi dopunsko vještačenje generala Vojske republike Srpske Novaka Đukića povodom njegove procesne sposobnosti.

Zbog toga je Sud odložio za 23. januar sjednicu na kojoj će razmatrati zahtjev Bosne i Hercegovine za priznanje i izvršenje presude bosanskog suda kojom je general Vojske republike Srpske Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora.

Dopunski nalaz i mišljenje

Glasnogovornica Suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je Sudsko vijeće, na prijedlog Ðukićeve odbrane i uz saglasnost javnog tužitelja, naredilo dopunsko komisijsko vještačenje na okolnost njegove procesne sposobnosti učestvovanja u postupku.

Do 23. januara, kada je zakazana naredna sjednica vijeća, očekuje se da Komisija vještaka dostaviti Sudu dopunski nalaz i mišljenje.

Na sjednici je razmatrano mišljenje vještaka sudske medicine, a dopunsko – komisijsko vještačenje će obaviti specijalisti – kardiolog, neurolog i psiholog.

Ova sjednica je krajem novembra bila odložena jer je Ðukić bio na bolničkom liječenju.

General Novak Ðukić je 11. aprila 2014. godine pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Granatiranje Tuzle

Presuda navodi kako je Ðukić 25. maja 1995. godine, kao komandant taktičke grupe Ozren VRS, naredio svojim jedinicama da artiljerijskim projektilom granatiraju Tuzlu, odnosno centar grada zvani Kapija.

Tom prilikom ubijena je 71 osoba, a ranjeno približno 100.

Odlukom Ustavnog suda BiH, Ðukić je 2014. godine do pravnosnažnosti presude pušten na slobodu.

Ðukić se, međutim, nije odazvao pozivu za izdržavanje kazne u BiH, zbog čega je za njim raspisana međunarodna potjernica, a BiH je u oktobru 2015. godine Srbiji uputila zamolnicu za priznanje i izvršenje presude tamošnjeg suda, kako bi kaznu izdržavao u Srbiji.

Izvor: Agencije