Srbija u suficitu samo u decembru

Javni dug Srbije iznosi više od 25 milijardi eura. Ove godine na naplatu dolazi blizu tri milijarde eura. Skupština Srbije će do kraja mjeseca usvojiti zakon, koji će odobriti Vladin prijedlog za novi kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata. Riječ je o pozajmici od milijardu dolara, s kamatom od 2,5 posto. Aranžman se realizira u godini u kojoj se predstavnici Vlade hvale suficitom u budžetu.

Ugovor o kreditu objavljen je na sajtu Skupštine Srbije. Potpisnici su Vlada i Fond za razvoj iz Abu Dabija. Njime se potvrđuje arapski kredit od milijardu dolara, s kamatom od 2,25 posto. Potpisnik je prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Potreban je, kao što znate, zbog budžetskih razloga, i to piše u obrazloženju”, kazao je Dačić.

‘Pitajte ministra finansija’

Ali, premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom godine je više puta uvjeravao da je budžet Srbije u milionskom plusu, zbog čega se najavljuju povećanje plata i penzija. Tačno 1. augusta 2016. godine je izjavio: “Želim da vas obavestim da je od početka januara, sa prvim danom avgusta, Republika Srbija ostvarila suficit budžeta od 22 milijarde dinara, što je 170 miliona evra, što je do sada najbolji rezultat.”

U to danas, uprkos novom kreditu, uvjerava i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja kaže da je budžet i dalje u plusu i da je Vlada likvidna: “Dakle, nećemo se mi dodatno zaduživati u tom smislu, trošiti novac neka vrsta sigurnosti, ministra finasija treba da pitate za to, ja sam ta koja treba da potroši taj novac…”

O ovom kreditu u Skupštini Srbije raspravljat će se 25. oktobra po hitnom postupku.

“Ovaj kredit Vlada Srbije će povlačiti u pet rata u vrednosti od 200 miliona dolara. Razmaci u tranši moraju biti najmanje šest meseci”, izvještava iz Beograda Đorđe Kostić, novinar al Jazeere.

Tri transakcije od po milijardu dolara

Ekonomski novinar Milan Ćulibrk kaže da je Srbija u suficitu svake godine, ali uvijek samo do decembra. U tom mjesecu stižu naplate glavnica i kamata, kada se, zapravo, vidi da li je država poslovala u plusu.

“Dakle, ove godine će samo za kamate otići  1,3 milijarde evra više nego što će biti rast bruto domaćeg proizvoda. Dakle, sve što uspemo da povećamo kroz BDP će praktično otići napolje za vraćanje kamata samo spoljnim poveriocima. Tako da vi morate stalno da se zadužujute, dok vam kamate i rate za vraćanje starih dugova dospevaju”, objašnjava Ćulibrk.

Ovo je druga tranša kredita iz UAE. Srbija je dogovorila tri transakcije od po milijardu dolara.

Izvor: Al Jazeera