Srbija uvodi nastavu na bosanskom jeziku

U Novom Pazaru održan seminar o pripremnoj nastavi na bosanskom jeziku u opštinama Novi Pazar, Prijepolje, Sjenica i Tutin (Anadolija)

Bosanski jezik će od naredne školske godine biti uveden u svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi, javio je dopisnik agencije Anadolija.

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru održan je seminar o pripremnoj nastavi na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama  u opštinama Novi Pazar, Prijepolje, Sjenica i Tutin za vaspitače, učitelje, nastavnike i profesore koji će u drugom polugodištu školske 2012/2013. izvoditi nastavu na bosanskom jeziku.

‘Nova era’

Kako je saopšteno iz BNV-a, pripremna nastava će se odvijati u po jednom odjeljenju pripremnog razreda u predškolskim ustanovama, u po jednom odjeljenju I i V razreda osnovne škole i u po jednom odjeljenju I razreda srednjih škola u sandžačkim gradovima.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević je rekao da se najavljeni smak svijeta nije desio, ali da je danas smak svijeta za sve one koji su smatrali da Bošnjacima ne treba obrazovanje na maternjem jeziku i za sve one koji smatraju da Bošnjaci ne mogu u institucijama sistema da ostvare pravo na  obrazovanje na svom maternjem bosanskom jeziku.

“Danas počinje nova era za bošnjački narod kao i za državu Srbiju. U partnerskom odnosu Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Ministarstva prosvjete tekao je proces sazrijevanja i podizanja kapaciteta Vijeća, vaspitača, nastavnika, direktora, roditelja, resornih odbora i stručnih timova i svi su se ti dijelovi danas stopili u cjelinu koja će izrasti u školstvo na bosanskom jeziku u okviru državnog školskog sistema”, naveo je Džudžević i ocijenio da će se “ostvarenjem prava na školstvo na maternjem jeziku definitivno otvoriti put integraciji Bošnjaka u čitav društveni i državni sistem”.

“Ovim procesom smanjiće se etnička distanca između Srba, kao većinskog naroda, i Bošnjaka kao manjinskog naroda i vratiti tradicionalno poštovanje i suživot ova dva naroda”, poručio je Džudžević.

Učesnicima seminara, u ime Ministarstva prosvjete Srbije, obratili su se državni sekretar u ovom ministarstvu Muhedin Fijuljanin i pomoćnica ministra prosvjete Vesna Fila.

Naglasili su da će resorno ministarstvo biti snažan mehanizam partnerstva i podrške u procesu ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku.

Pravo koje su drugi ostvarili

Pomoćnica ministra prosvjete Vesna Fila rekla je da je u Novi Pazar došla da ohrabri sve učesnike u ovom procesu jer je, kako kaže, “obrazovanje na svom maternjem jeziku osnovno ustavno i civilizacijsko pravo koje su drugi manjinski narodi u Srbiji odavno ostvarili”.

“U slučaju Bošnjaka stekli su se svi zakonski, proceduralni i sadržinski uslovi da, uz pripremnu nastavu, u nekoliko obrazovno-vaspitnih ustanova u drugom polugodištu ove školske godine, obrazovanje na bosanskom jeziku startuje u punom obimu od naredne 2013/14. školske godine u svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi”, rekla je Fila.

Seminar u Novom Pazaru okupio je direktore obrazovno-vaspitnih ustanova u Sandžaku, načelnike školskih uprava i zvaničnike sandžačkih opština.

Izvor: Agencije