Srbija uvodi rokove plaćanja firmama

Srbija će sljedeće godine biti generator likvidnosti svoje privrede, izjavio je ministar finansija Mlađan Dinkić, predstavljajući Zakon o rokovima plaćanja, kojima će se država obavezati da svoje obaveze plati do 45 dana, dok će privreda dugove morati izmirivati u roku 60 dana.

U slučaju kašnjenja, predviđene su novčane kazne.

“Više od 300.000 odevnih predmeta svake godine izlazi iz fabrike Modus. Nešto odlazi na inostrano tržište, ali uglavnom se roba prodaje u Srbiji”, izvještava reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Vlasnik ove tekstilne fabrike Milan Knežević nema problema naplatiti prodato, jer svaki transfer robe obezbjeđuje bankarskom garancijom ili avansnom uplatom.

Prvo plaćanje, pa roba

“Roba ne ide dok se ne plati, ili ne obezbedi adekvatno plaćanje”, kaže Knežević.

Ipak, ne posluju svi u Srbiji tako. U prosjeku 120 dana je potrebno dužnicima da izmire svoje obaveze, zbog čega su mnoga preduzeća imala problem s likvidnošću.

To bi se uskoro trebalo promijeniti, jer se pred Skupštinom Srbije našao zakon koji predviđa da država svoje dugove plati najkasnije za 45 dana, a privreda za 60 dana.

Iako su predviđene i novčane kazne za nepoštovanje rokova plaćanja, pa čak i kažnjavanje samih ministara, za Kneževića predloženi zakon je, kako kaže, spektakularan u namjeri i neprovodiv u praksi.

“On polazi od pretpostavke da svi imaju novac, a da neće da plate iz čistog hira i da će ih sada zakon na to prisiliti, previđajući potpuno da se radi o firmama koje nemaju novac, jer je oko 79.000 firmi sa ovim danom u blokadi. Ako se ne plati blagovremeno, ponovo će se ići u sudske procedure, koje će trajati godinama”, kazao je Knežević.

Krivica i države

Jedan od najvećih generatora nelikvidnosti privrede u Srbiji je država, koja neke naručene poslove nije isplatila već godinu dana.

Na taj način najveću štetu imala su građevinska preduzeća. Uvođenjem novih rokova plaćanja, planirana je i veća kontrola.

Zakon o rokovima plaćanja naći će se pred poslanicima do kraja sedmice, zajedno s budžetom za 2013. godinu.

Izvor: Al Jazeera