Srbija: Uvozimo leševe, plaćamo PDV

Uvoz leševa se u pravnom sistemu Srbije tretira kao isporuka dobara i jasno oporezuje (EPA)

Srbija, ilegalno, uvozi ljudske leševe. Apsurdna transakcija obavlja se suprotno domaćem zakonodavstvu i posle međunarodnih presuda za masovne grobnice tokom devedesetih, nad kojima je zanemela savremena civilizacija.

Međutim, uvoz leševa se u pravnom sistemu Srbije tretira kao isporuka dobara i jasno oporezuje, prema navedenom mišljenju Ministarstva finansija, pa je u tom smislu obavezujuće za sve učesnike kupoprodajne transakcije. Izuzetak nije ni uvoz ljudskog leša, za potrebe obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti.

Dakle, u kontradiktornoj situaciji, sve što kupcu treba na carini, pred suočavanje sa rashodovanjem, jeste cena ljudskog leša. Za Srbiju postoji samo jedan, neizbežni (pred)uslov. Da se izračuna porez na doldatnu vrednost, po stopi od 18 odsto.

Doktor zvani smrt

Tim povodom zvaničnici Fakulteta medicinskih nauka iz Kragujevca, čija je uprava za potrebe Anatomskog instituta platila muški leš 48.000 eura, zadovoljno trljaju ruke. Ali, da bi ljudski leš uvezli iz inostranstva u fakultetske vežbaonice, bilo je podosta normativnih uslova. Najpre, trebalo je ljudskom lešu nadenuti ime – nastavno sredstvo.

Tek onda kombi iz šumadijske metropole mogao je put Kelna. Do adrese slavnog nemačkog anatoma Gintera fon Hangesa, zvanog još i “Doktor smrt”, koji je svet šokirao svojim izložbama plastificiranih ljudskih leševa, delova tela i organa. Zbog njih se Srbija pravi slepa. Kod očiju, dozvoljava već opisani najkraći mogući način za uvoz muškog leša deklaracijske oznake GP 009, iako je trgovina organima krivično delo.

Bar prema važećem pravnom zamešateljstvu, u kome ni jedan propis ne definiše uvoz ljudskih leševa, a carina ih ne tretira kao carinsku robu.

Igra žmurke otkriva skrivalicu. Oni što se klanjaju zakonu – podržavaju bezakonje. Navodno, na mala vrata, Kragujevčani su kupili dragoceno nastavno sredstvo. Bez obzira što u Zakonu o PDV- u ne postoji stavka da ljudski leš treba da se oporezuje 18 odsto. Takođe, ni u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ne piše da medicinski fakulteti mogu da uvoze mrtva ljudska tela u naučnoobrazovne svrhe.

U novobeogradskoj Upravi carina sležu ramenima. Nisu ni znali da neko uvozi ljudski leš. Ali, stručno objašnjavaju da “carinska tarifa, prema kojoj se u postupku tarifiraju sve vrste roba, ljudske leševe ne tretira kao carinsku robu”.

I tako, u nedogled.

Školarina je mnogo skupa

Zavodljivi scenario ima nastavak. U zvaničnim institucijama Srbije – tradicionalna konfuzija.

Ministarstvo zdravlja, apelom nenadležnosti, podseća da je “školarina mnogo skupa”. Fakulteti zdravstvene struke mogu da preuzimaju tela, organe i tkiva umrlih i identifikovanih lica radi izvođenja praktične nastave.

Ali, samo ako je umrlo lice izričito, u pismenom obliku, zaveštalo svoje telo u svrhu izvođenja praktične nastave. Takođe, ukoliko se radi o licu koje je umrlo bez porodice, a za života se nije tome protivilo u pisanom obliku. U slučaju da je preminuli imao porodicu, potrebna je njihova saglasnost.

U Ministarstvu finansija, takođe, tapkaju u mestu. Daju oficijelno mišljenje o uvozu ljudskih leševa na zahtev medicinara. Stručno i dobronamerno. Ako se, prema pozitivnim propisima kojima se uređuje uvoz dobara, može izvršiti uvoz ljudskog leša za potrebe obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, PDV se plaća 18 posto.

Znači, ni u njihovom mišljenju se ne komentariše da je uvoz moguć, niti je to nadležnost, Ministarstva finansija. Kad oklevaju ministarstva, reagovala je carina. Njena uprava odobrila je uvoz ljudskog leša. Dovoljno za odušak. Posle četvrt veka, kragujevački medicinari su za anatomske vežbe iz izbornog predmeta “Tehnika disekcije” dobili nove kadavere. Konačno, nastavno sredstvo GP OO9 je u njihovom posedu.

Sporije od glečera

Ali, ni to nije sve. Tek posle slede pitanja:

Kako se leševi, ovih dana, kreću na tržištu?

Na crnom ili legalnom?

Zašto legalnom?

To jeste najvažnije pitanje. U mračnoj priči o smislenosti pomenutog pravnog sistema. Zar trgovina delovima ljudskog tela i ljudskim ostacima nije zabranjena Krivičnim zakonom Srbije? Ili je u pitanju jezivo-šokantno državno džeparenje. Jače od najjačih srpskih omraza.

Na račun nasukane nekrofilije. Srećom, majka priroda zna kome šta da poveri. Zato se neuporedivo sporije menja od državnih sistema. Sporije od glečera.

Ali, topi. Pred poražavajućim carinskim imperativom: Uvoziš leš? Plati PDV!

Izvor: Al Jazeera