Srbija: Vulin kandidat za ministra odbrane

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković zakazala je za srijedu u 10 sati posebnu sjednicu na kojoj će biti birana nova vlada.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić na toj sjednici predstavit će svoj ekspoze i sastav kabineta.

U Skupštinu Srbije stigao je Prijedlog odluke o izboru vlade, koji predviđa da nova vlada ima četiri potpredsjednika, 18 resora i tri ministra bez portfelja, saznaje Tanjug.

Skupština Srbije ranije je usvojila izmjene Zakona o ministarstvima, koje predviđaju osnivanje dva nova ministarstva – za zaštitu životne sredine i za evropske integracije.

Članovi kabineta buduće premijerke Ane Brnabić bili bi: prvi potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, zatim potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsjednik vlade te ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i potpredsjednica vlade i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ministar finansija ostaje Dušan Vujović, ministar privrede je Goran Knežević, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je Branislav Nedimović.

Na čelu novog Ministarstva za zaštitu životne sredine predložen je Goran Trivan, a Aleksandar Antić ostaje ministar rudarstva i energetike.

Ministrica pravde je Nela Kuburović, a Brnabić bi, na mjestu ministra državne uprave i lokalne samouprave, po tom prijedlogu, zamijenio Branko Ružić.

Biranje vlade

Ministri Aleksandar Vulin i Zoran Ðorđević rotirat će se na ministarskim funkcijama, pa će Vulin biti ministar odbrane, a Ðorđević ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Jadranka Joksimović, koja je do sad bila ministrica bez portfelja zadužena za eurointegracije, u novoj vladi će biti na čelu Ministarstva za evropske integracije.

Ministar zdravlja ostaje Zlatibor Lončar, Mladen Šarčević zadržava resor prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, Vanja Udovičić ministar omladine i sporta, a ministar kulture i informiranja je i dalje Vladan Vukosavljević.

Kabinet Ane Brnabić imat će i tri ministra bez portfelja: Slavicu Ðukić Dejanović, Milana Krkobabića i Nenada Popovića.

Izvor: Al Jazeera i agencije