Srbija: Zahtjev za dopunu istrage o zločinu u Štrpcima

Štrpci
Među civilima koji su izvedeni iz voza bilo je 18 putnika Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna osoba neutvrđenog identiteta (Al Jazeera)

Krivično vanpretresno vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, donijelo je naredbu da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ponovo donese naredbu o dopuni istrage u predmetu „Štrpci“, radi boljeg razjašnjenja stanja stvari kako bi se ispitala osnovanost optužnice, saopćeno je danas iz Višeg suda u Beogradu.

Kako je navedeno, krivično vanpretresno vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo naredbu da Tužilaštvo za ratne zločine donese naredbu o dopuni istrage protiv okrivljenih Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Ðekić i nakon što je provedena dopuna istrage.

Nakon te naredbe, Tužilaštvo za ratne zločine dostavilo je tom sudu optužnicu podignutu protiv navedenih osoba, kojima se stavlja na teret izvršenje krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije u saizvršilaštvu u vezi sa članom 22 Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije.

Viši sud u Beogradu postupio je u skladu sa svojim ovlaštenjima za ispitivanje optužnice, donio je naredbu da Tužilaštvo za ratne zločine ponovo donese naredbu o dopuni istrage, radi boljeg razjašnjenja stanja stvari, kako bi se ispitala osnovanost predmetne optužnice, a samim tim i postojanje opravdane sumnje da su okrivljeni učinili krivično djelo koje im se u ovom postupku stavlja na teret.

Otmica, pljačka, ubistvo

U aprilu ove godine je tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao optužnicu protiv deset osoba, pripadnika vojske bh. entiteta Republike Srpske (VRS) sa područja Višegrada, zbog ratnog zločina počinjenog nad putnicima otetim na stanici Štrpci u BiH, iz voza koji je 27. februara 1993. saobraćao na liniji Beograd-Bar.

Optužnica je podignuta protiv Luke Dragičevića (1951), Bobana Inđića (1972) Obrada Poluge (1971), Novaka Poluge (1963) Dragana Šekarića (1969), Olivera Krsmanovića (1963), Petka Inđića (1960) i Radojice Ristića (1969).

Kako se navodi u optužnici, nakon zaustavljanja voza oteto je 20 žrtava, od čega 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, uglavnom sa područja Sandžaka, državljana Srbije i Crne Gore, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba arapskog porijekla.

Nakon otmice žrtve su odvedene u školu u mjestu Prelovo kod Višegrada, gdje su mučene, zlostavljane i opljačkane, te su nakon toga prevezene do mjesta Mušići, gdje su ubijene, a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.

Optužene terete da su u svojstvu pripadnika Višegradske brigade VRS-a kao saizvršitelji, a kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba (Luka Dragičević naredio, a ostali optuženi izvršili), protuzakonito odveli i zatvorili, nečovječno postupali, nanijeli velike patnje i povrede tjelesnog integriteta, te ubili civilne stanovnike, čime su počinili krivično djelo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

U okolini jezera Perućac su 2010. godine pronađeni i identificirani posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine.

Još se traga za tijelima Esada Kapetanovića, Fehima Bakijua, Šeće Softića, Rafeta Husovića, Senada Ðečevića, Ismeta Babačića, Tome Buzova, Adema Alomerovića, Muhedina Hanića, Safeta Preljevića, Džafera Topuzovića, Fikreta Memovića, Fevzije Zekovića, Nijazima Kajevića i Zvezdana Zuličića.

Izvor: Al Jazeera i agencije