Srbija zatražila od Kosova saradnju u istrazi o ubistvu Ivanovića

Zahtjev je povezan s mogućnošću dostave kopija dokaza, podataka i drugih obavještenja u vezi s predmetom (EPA)

Kosovsko Ministarstvo pravde potvrdilo je prijem zahtjeva srbijanskih nadležnih organa za uzajamnu pravnu pomoć u slučaju ubojstva Olivera Ivanovića, istaknuvši kako je otvoreno za međusobnu pravnu suradnju sukladno važećem bilateralnim sporazumom.

Pozdravili su spremnost srbijanskih pravosudnih institucija da pruže pravnu pomoć putem razmjene informacija koje mogu pridonijeti rješavanju tog ubojstva što prije.

Zahtjev je, kako se navodi, isključivo povezan s mogućnošću dostavljanja kopija eventualnih dokaza, podataka i drugih obavijesti koje kosovska policija i tužiteljstvo posjeduju ili mogu posjedovati u vezi s tim predmetom.

U zajedničkom priopćenju kosovskih ministarstava pravde i unutarnjih poslova navodi se da nadležni organi za vođenje kaznenog postupka intenzivno rade na rasvjetljavanju okolnosti pod kojima je ubijen Ivanović.

Ubojstvo Ivanovića je “apsolutno neprihvatljiv čin”, navode te poručuju kako to “zaslužuje neposredan odgovor”.

Haradinaj: Samo Kosovo može dati dozvolu

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je ranije da samo kosovske institucije mogu dati dozvolu da se Srbija uključi u istragu ubojstva Olivera Ivanovića, prenosi Anadolija.

Haradinaj je, na kratkoj konferenciji za novinare, kazao da je Vlada Srbije uputila EULEX-u i UNMIK-u zahtjev za uključenje u istragu, ali da te misije nemaju nadležnosti odlučivati o tome. 

“Jedino kosovske institucije mogu dati takvu dozvolu. Tražena je razmjena informacija, što je u interesu i Kosova jer se pretpostavlja da se slučaj povezuje i s ljudima i akterima koji nisu samo na Kosovu”, kazao je Haradinaj.

Odgovarajući na pitanja novinara, kosovski premijer je kazao da će dijalog sa Srbijom u Bruxellesu biti nastavljen i da je novo kosovsko izaslanstvo za pregovore već identificiralo stanje u vezi postignutih sporazuma, koji se ne primjenjuju.

EULEX prebacio odluku na kosovske vlasti

“Kosovo ne ide u Bruxelles kako bi produljilo život dijalogu, nego da se dijalog, koji je u završnoj fazi, okonča priznanjem Kosova, što je i traženo od institucija Europske unije, koje posreduju u dijalogu”, rekao je Haradinaj.

Misija Europske unije na Kosovu priopćila je ranije, u vezi sa zahtjevom Srbije za sudjelovanjem srbijanskih državnih organa u istrazi ubojstva Olivera Ivanovića, da o tom zahtjevu odlučuju kosovske vlasti.

“EULEX ne donosi odluke takve prirode. Lokalne vlasti odlučuju hoće li Srbija biti uključena u istragu ubojstva Olivera Ivanovića”, naveo je EULEX, a prenijela Radio-televizija Kosova na srpskom jeziku.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je u srijedu navečer, nakon razgovora telefonom s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da su kosovski organi spremni, sukladno važećim zakonima, surađivati i prihvatiti svaku pomoć koja bi mogla dovesti do razrješenja ubojstva Ivanovića.

Izvor: Agencije