Srbija: Zatvor za negiranje genocida u – Kongu

Srbija bi iduće sedmice trebala usvojiti izmijenjeni krivični zakon, kojim se negiranje genocida kažnjava zatvorom. Međutim, zakon se odnosi samo na pravomoćne presude donesene u Srbiji i presude Međunardnog krivičnog suda u Hagu. Ne obuhvata presude Međunarodnog suda pravde, koji je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid, niti presude Haškog tribunala. 

Zastupnici će raspravljati o članu 40. izmijenjenog krivičnog zakona, koji regulira kazne zatvora za negiranje genocida.

“Ko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina učinjenih protiv grupe lica, na osnovu rase, boje kože, vere, porekla, etničke pripadnosti, a koji može da dovede do nasilja, a ukoliko su ta krivična dela utvrđena pravosnažnim presudom suda u Srbiji ili ICC-a, kazniće se zatvorom od pet meseci do pet godina”, piše u članu 40.

Samo jedna presuda ICC-a

Ovaj član zakona predložila je Vlada preko Ministarstva pravde. 

“Upravo na ovaj način Srbija ispunjava i obavezu iz odluke Saveta Evropske unije, kojom je propisano da svako negiranje genocida koje je predviđeno statutom ICC-a predstavlja krivično delo. Na ovaj način ispunjavamo svoje obaveze prema evropskim dokumentima”, rekla je Nela Kuburović, ministrica pravde Srbije.

Međunarodni krivični sud u Hagu, na koji se poziva ovaj zakon, osnovan je 2002. godine. Do sada je donio samo jednu presudu, i to za ratne zločine počinjene u Kongu.

“Taj sud je doneo samo jednu presudu u vezi Konga… Ali, to ne znači da neće u budućnosti donositi odluke”, kazala je Kuburović.

Na opasku da se tako negacija genocida u Srebrenici neće kažnjavati, odgovorila je: “To nisam rekla, ali sam precizirala na koje odluke se odonose izmene i dopune krivičnog zakonika.”

Nejasno je zašto se zakon poziva samo na odluke jednog suda. ICC, na koji se poziva zakon, i Haški tribunal bave se istom materijom, odnosno krivicom i procesima iz oblasti ratnih zločina i genocida.

“Ko nije spreman da poštuje međunarodni sud, preusde međunarodnog suda, a istovremeno za sebe traži pravdu tamo, onda on treba da bude sankcionisan. Pa neka stave prst na čelo jednom političaru i postave pitanje odgovornosti za ono što se u ovoj zemlji desilo i za ono što smo uradili sebi i svima oko nas. Nema poigravanja sa tako teškim delima kao što je genocid ili ratni zločin”, rekao je Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno demokratska partije.

‘Stravičan zločin u Srebrenici’

Radikali ocjenjuju da se zakon može lako promijeniti i prihvatiti odluke i ICC-a, i Haškog tribunala.

“Srpska radikalna stranka je i ranije upozoravala da ćemo mi, zahvaljujući toj neodgovornoj proevropskoj politici, nositi žig genocidnog naroda, to nije osnov da se kažnjavaju oni koji misle drugačije. Takav zakon nećemo poštovati”, kazao je Nemanja Šarović iz ove stranke.

Za zvanične institucije u Srbiji, 1995. godine u Srebrenici se dogodio stravičan zločin, ali ne i genocid. To je utvrđeno Deklaracijom o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde.

Izvor: Al Jazeera