Srbija: Zatvor zbog liječenja kanabisom

Iako se ulje kanabisa u velikom broju država godinama koristi u medicinske, odnosno terapeutske svrhe, u Srbiji se zbog toga može suočiti i sa zatvorskom kaznom.

Jedan bračni par iz Srbije se, osim sa multipla sklerozom, bori i sa sudom, jer jednom od njih prijeti višegodišnja zatvorska kazna.

Za Draganu Stanković, raditi sa suprugom u prodavnici brze hrane se podrazumijeva jer se ne želi predati iako boluje od multipla skleroze. Prisjeća se trenutka kada je, teško pokretna i u depresiji, riješila stvari uzeti u svoje ruke.

„Rekla sam Danijelu da ja više ne mogu da živim sa tim tako i da ne mogu da dozvolim da sa svoje 22 godine neko drugi brine o meni, a da je ne mogu da brinem o toj deci koju sam ja donela na svet i ja ne mogu da ih podižem“, kaže ona.

Poboljšanje kvalitete života

Stanković je odlučila koristiti ulje kanabisa i kaže kako joj se od tada život promijenio.

„Kada je krenulo to lečenje kanabisom, meni je sve bilo bolje. Počelo je trnjenje ruke i noge da se povlači, vratile su se sve moguće moje funkcije i moj život je mnogo postao kvalitetniji“, objašnjava ona.

No, ta vrsta izbora u Srbiji je i dalje zakonski kažnjiva. Tako je njen suprug Danijel, koji je kupio cvjetove kanabisa za izradu ulja, priveden i nepravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu.

„Zašto je on dobio tri godine i dva meseca zatvora? Zato što je hteo meni da pomogne?! Mi nikoga nismo ugrozili time što smo otišli, zato što je on otišao i nabavio taj kanabis meni za lek“, kaže Danijela Stanković, dok njen suprug Danijel dodaje:

„Ja to nisam pribavio da bih ostvario neku materijalnu korist, već da bih pomogao svojoj supruzi. Smatram da sam moralno i etički postupio.“

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera