Srbija: Završena obuka za privatne detektive

U Srbiji je šesnaest kandidata završilo obuku za privatnog detektiva. Stručnu nastavu organiziralo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a polaznike košta blizu dvjesto eura.

Prve detektivske dozvole polaznici će dobiti u februaru nakon položenog ispita. U policiji kažu da ovim obukama žele stati na put detektivima i agencijama koje nude usluge bez dozvole. 

“Poslednji čas za prve privatne detektive u Srbiji. Ovde ih je 16, a među njima i Radivoje Joksović, diplomac fakulteta za bezbednost”, izvještava Đorđe Kostić. 

“Još kao dečak sam želeo da budem detektiv verovatno zbog holivudskih filmova, eto, izašao je kurs za detektive, zašto da ne ostvarim sebi želju. I vrlo je moguće da ću se sutra zaista baviti ovime, nakon polaganja stručnog ispita i posle provere za dobijanje licence”, kaže Joksović. 

U Srbiji je registrirano 30 detektivskih agencija, a na terenu je 60 detektiva. Do sada ta oblast nije bila regulirana.

Procjene su da nelegalno na tom poslu radi 500 ljudi.

“To je prosto bila jedna siva zona u kojoj su detektivi te privatne agencije obavljale poslove bez ikakvih ovlašćenja. Zakon je precizirao ovlaščenja budućih detektiva, da bi neko postao detektiv”, objašnjava Igor Mikić iz MUP-a Srbije. 

Dva kursa godišnje

Na časovima nema lupa i dvogleda. Detektivi iz Srbije uče o zakonima, među njima o pravima građana i manjina, i zaštiti ličnih podataka.

U MUP-u kažu da postoji veliki interes za obuku privatnih detektiva u Srbiji, zbog toga će, kako su rekli, organizirati dva kursa godišnje.

Mogu da nose oružje, ali samo ako imaju dozvolu. Dobijaju je kao svaki drugi građanin Srbije, ali za razliku od ostalih, dobijat će i određene informacije od policije.

“U tom smislu će dobijati podatke o adresama, o sličnim stvarima koje su navedene u zakonu o detektivskoj delatnosti”, kaže Mikić. 

Od preljube do provjere biografije

Detektivi u Srbiji najčešće provjeravaju vjernost supružnika, ali sve češće ih angažiraju i poslodavci i velike kompanije.

“Kada su u pitanju kompanije, detektivi se angažuju od samog početka, od provere biografije kada neko aplicira za rad u nekoj određenoj kompaniji pa do kasnije nekih određenih internih provera do rasvetljavanje krađa”, kaže Dragan Trivan iz detektivske agencije Protekta. 

Detektiv u Srbiji može da postane svako ko ima završen fakultet i nema krivične i prekršajne prijave. Prve dozvole za detektive bit će izdate za mjesec dana. 

Izvor: Al Jazeera