Srbija želi nove italijanske investicije

Predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Italije Mario Monti potpisali su u Beogradu šest sporazuma o saradnji dvaju zemalja.

Između ostalog, delegacije su razgovarale i o završetku Koridora 10 i izgradnji autoputa prema Crnoj Gori koji bi povezao Srbiju s tom susjednom zemljom.

„Koridorom 10 i ovim koridorom 11 Beograd -Bar-Bari stvaramo strategijski prostor u kojem Srbija postaje u transportnom smislu centar od važnosti za italijansku ekonomiju“, kazao je Tadić.

Infrastrukturni projekti

Monti je rekao da je bilo riječi o zainteresiranosti Italije o saradnji sa Srbijom na velikim infrastrukturnim projektima, poput izgradnje metroa u Beogradu.


Janković o stranim investicijama u regiji

U Srbiji trenutno posluje oko 400 italijanskih firmi, koje zapošljavaju oko 20.000 radnika, a vlada ove zemlje se nada novim italijanskim investicijama i otvaranjem novih radnih mjesta.

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da je  Italija je treći po veličini trgovački partner Srbije, te jedan od pet najvećih investitora u ovoj zemlji.

Dragomir Janković, iz Evropskog ekonomskog instituta u Briselu, rekao je za Al Jazeeru da su šanse Srbije i zemalja regiona za privlačenje novih stranih investicija „izuzetno male“ zbog visokog nivoa korupcije.

Kazao je da je prednost Balkana geografska, jer je ovo područje veoma blizu zapadnoj Evropi.

Rekao je da bi se u budućnosti na Balkanu trebala razvijati prerađivačka industrija, pogotovo poljoprivreda, koja bi stvorila konkurentne proizvode na evropskom tržištu.

Put ka EU

Kako je iz Beograda izvijestila reporterka Al Jazeere Ivana Momčilović-Odobašić, Monti  je prvi predsjednik italijanske vlade u posjeti Beogradu i prvi evropski premijer koji je došao u Srbiju nakon što je ova zemlja prije sedam dana dobila status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

„Verujem da će nas Italija podržati da dobijemo datum pregovora i očekujem da će to biti tokom ove ove godine“, kazao je Tadić, dok je Monti rekao da „Evropa smatra Srbiju politički i ekonomski zrelom za takav korak. U ime vlade i cijele Italije želim od srca brz nastavak puta Srbije ka EU“.

Kako je izvijestila Momčilović-Odobašić, Kosovo je jedina tačka oko koje se dva lidera ne slažu.

Sastanak u Beogradu bio je drugi samit Italija-Srbija. Prvi je održan u Rimu prije dvije godine.

Izvor: Al Jazeera