Srbija želi u EU, ali ne mijenja stav prema Rusiji

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, izjavio je da je Srbija u najvećoj mjeri uskladila vanjsku politiku sa EU, osim kada je riječ o uvođenju sankcija Rusiji.

Uprkos tome, Dačić kaže da je ključni prioritet ove Vlade članstvo u EU. Ta država očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja do kraja godine.

Srbija je jedina zemlja kandidat čiji su vojnici učestvovali na paradi pobjede u Moskvi. Tu odluku donio je predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić.

Sankcije Rusiji

Ona je ponovo je oživjela raspravu o vanjskopolitičkim prioritetima Srbije.

Sa EU sve je usklađeno, poručuje ministar vanjskih poslova Srbije, osim slaganja o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

“Ovaj stav Srbija može da drži do zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Kako ih nije još otvorila, to joj ostavlja mogućnost da po ovom pitanju bude neutralna. Druge spoljnopolitičke zahteve Unije je ispunila“, kaže Dačić.

Među njima i slanje mirovnih misija u inostranstvo.

“Sve to, ja mislim, nedvosmisleno govori o tome koje je naše ključno opredeljenje u evropskoj spoljnoj politici, što je u skladu sa našim strateškim ciljem da što pre postanemo punopravni član EU“, tvrdi Dačić.

Na konferenciji o zajedničkoj vanjskoj politici održanoj u Beogradu, diplomate iz Evrope poručuju da je za zemlje regije važno da usaglase vanjsku politiku sa EU, što je dio pregovaračkog poglavlja 31.

Time dokazuju da li neka zemlja želi da bude partner EU.

“Vama je potreban stabilan okvir za vanjsku i sigurnosnu politiku, što je važno i u ekonomskom smislu. Da biste modernizovali ekonomiju, morate privući investicije i intenzivirati trgovinu“, istakao je bivši ministar vanjskih poslova Švedske, Carl Bildt.

Proces pregovora

 U Srbiji postoji zamor od čekanja, poručuju iz Delegacije EU-a u Srbiji.

“Važno je što prije nastaviti proces pregovora Srbije i EU i otvoriti poglavlja do kraja godine“, zaključio je šef delegacije EU-a u Srbiji, Michael Davenport.

 Srbija je još prije 15 mjeseci otvorila pregovore sa EU.

Završen je screening proces, a sada se čeka na otvaranje pregovora o 35 poglavlja.

Osim o usklađivanju vanjske politike i sigurnosnih pitanja sa Unijom, tu je i poglavlje koje se odnosi na Kosovo, ali i druga iz oblasti vladavine prava, reforme pravosuđa, pravde, slobode, sigurnosti i finansija.

Izvor: Al Jazeera